2023-09-02

Selger aksjefond, kjøper rentefond

I august nettosolgte Nordnets kunder aksjefond for 256 millioner kroner, mens de nettokjøpte rentefond for 617 millioner. – En del av våre aktive kunder begynner nok å få høydeskrekk, og vekter seg ned i aksjefond og opp i rentefond, kommenterer spareøkonomen.

– Høye renter har ført til økt interesse for alle typer rentefond. Du kan nå få 5 prosent effektiv rente i et likviditetsfond, som nesten er risikofritt. Velger du å ta høyere risiko, får du nå rundt 10 prosent effektiv rente i et norsk high yield fond. Det synes våre kunder er attraktivt, kommenterer Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet.   

Totalt kjøpte Nordnets kunder fondsandeler for 1.787 millioner og solgte for 1.417 millioner, noe som ga et nettokjøp på 370 millioner i august. Kombinasjonsfond ble nettokjøpt for 9 millioner.

Verdens børser falt i august

MSCI World Index falt 2 prosent i august målt i dollar. Alle de store regionindeksene falt i august, og mest falt Emerging Markets, med 5 prosent. Oslo Børs la på seg 2 prosent, målt i norske kroner.

De lange statsrentene i USA fortsatte oppover i august, og la en demper på aksjeoptimismen.

– En del av våre aktive kunder begynner nok å få høydeskrekk, og velger å rebalansere porteføljen sin ved å vekte seg ned i aksjefond og opp i rentefond. Rebalansering – å nullstille aktiva-vektene med jevne mellomrom – er en fornuftig langsiktig strategi, som store proffe investorer som oljefondet praktiserer, kommenterer Sættem.

Den kraftige børsoppgangen internasjonalt i år har ført til at forventet meravkastning av å sitte i aksjer er svakere enn på lenge.

– Det er liten tvil om at aksjemarkedet som helhet er høyt verdsatt målt etter de fleste nøkkeltall. Det indikerer fallhøyde. Men timing er vanskelig. De fleste som forsøker seg, taper på det. Det enkleste og smarteste for de fleste vil være å spare jevnt og trutt i aksjefond, gjerne et rimelig globalt indeksfond. Aksjer slår renter på lang sikt, mener spareøkonomen.  

Rekordkjøp av rentefond

Høyere renter medfører at pengene strømmer inn i rentefond i år. 8 av de 10 mest kjøpte fondene i august er rentefond. Spesielt high yield rentefond, som investerer i lånepapirer med lavere kredittkvalitet, er populære.

– Med dagens rentenivå og kredittspreader er dette om lag forventet avkastning det neste året også. Mange kunder synes high yield rentefond er attraktive investeringer på disse nivåer, særlig med tanke på at avkastningen i alle rentefond kun beskattes med 22 prosent for privatpersoner. Det er imidlertid viktig å være klar over at high yield fondene kan falle både 10 og 20 prosent i verdi hvis det skulle blåse opp til storm, understreker spareøkonomen.

Vil du ha en sikker avkastning som er litt høyere enn sparekonto i bank, er det likviditetsfond du bør investere i. Både KLP Likviditet og Holberg Likviditet er på kjøpstoppen i august.

Tekfond og bærekraftsfond selges

2 av de mest solgte fondene i august er teknologifond. – Teknologi er den sektoren som har steget mest i år, så her er det kunder som sikrer gevinst. Det motsatte ser vi når det gjelder fornybarfond, som også selges unna. Her har kundene fått mindreavkastning siden fornybarboblen punkterte i 2021, og en del kunder kaster kortene, kommenterer Sættem.    

Kronekursen svekket seg 4-5 prosent i august. Det kan nok forklare at to valutasikrede fond fra KLP er på salgstoppen denne måneden.

TOPP 10 NETTOKJØPTE FOND I AUGUST:

HEIMDAL HØYRENTE
ALFRED BERG NORDIC HIGH YIELD
FONDSFINANS HIGH YIELD
HOLBERG KREDITT
KLP AKSJEGLOBAL INDEKS p
KLP LIKVIDITET
HOLBERG LIKVIDITET
HSBC GIF TURKEY EQUITY
LANDKREDITT HØYRENTE
FONDSFINANS KREDITT
 

TOPP 10 NETTOSOLGTE FOND I AUGUST:

DNB TEKNOLOGI
KLP AKSJEGLOBAL INDEKS VALUTASIKRET 
NORDNET INDEKSFOND NORGE
JPMORGAN US TECHNOLOGY
HANDELSBANKEN BÆREKRAFTIG ENERGI
THEMATICA FUTURE MOBILITY
DNB MILJØINVEST 
STOREBRAND RENEWABLE ENERGY
KLP AKSJE NORGE INDEKS II 
KLP AKSJEUSA INDEKS VALUTASIKRET
 

Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet
Tlf: 920 45 330
Mail: bjorn.saettem@nordnet.no

Nordnet er en digital bank for sparing og investeringer som opererer i Norge, Sverige, Finland og Danmark. Med brukervennlighet, tilgjengelighet, et bredt tilbud og lave priser, gir vi kundene våre muligheten til å nå sine ambisjoner som sparere. Besøk oss på www.nordnet.no, www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.