2020-12-30

Sparare storköper Norwegian

Goda nyheter om vaccin och rapporter om spridning av muterat virus slogs om marknadens fokus under månaden. Kursuppgången i utbombade aktien Norwegian lockade sparare att pröva lyckan i aktien i december.

- Det är en ren lottsedel, säger Frida Bratt.

Norwegian, som står på randen till konkurs, var den mest nettoköpta aktien bland Nordnets svenska sparare i december. Bolaget har i ett försök att undvika konkurs sökt och beviljats konkursskydd för de irländska dotterbolagen samtidigt som en ansökan om konkursskydd i Norge är inlämnad.

– Turerna i den utbombade aktien ledde till vild handel bland spararna. Nyheterna om konkursskydd fick aktien att stiga och det lockade spekulanter att försöka tjäna pengar på de tvära kasten i kursen. Fortfarande är dock aktien ned över 98 procent i år. Och man ska ha i åtanke att hotet om konkurs kvarstår, och då går satsade pengar helt förlorade, säger Frida Bratt.

Investmentbolaget Latour hamnar också högt upp på köplistan.

– Spararna passade på att köpa in sig efter att aktien backade som en följd av familjen Douglas storförsäljning av aktier i bolaget, en försäljning som i sin tur kom sedan aktien handlats till skyhög premie, säger Frida Bratt.

Mest sålda aktien under september är Spotify.

– Spotify steg kraftigt som en följd av bland annat köpet av podcast-plattformen Megaphone, samtidigt som aktien fick en skjuts av att man släppte ”Spotify Wrapped”, en årlig sammanställning av användarens lyssnande. Efter uppgången sålde spararna av, säger Frida Bratt.

En tydlig förändring mot i princip alla årets övriga månader är att Evolution Gaming hamnar på säljlistan.

– Spararna har storköpt Evolution Gaming i spåren av den fantastiska kursuppgången. I början av december meddelades att Evolution tar plats i storbolagsindex OMXS30, vilket innebär ett köptryck i aktien när indexfonder måste köpa in sig. Efter den långa uppgången väljer privatsparare att hämta hem vinsten, säger Frida Bratt.

Mest handlade aktierna bland Nordnets svenska kunder i december:

Mest köpta Mest sålda
Norwegian Spotify
Latour Handelsbanken
Astrazeneca Evolution Gaming
Investor SSAB
Telia Company Hexpol
SAS Intrum
Embracer Tesla
Axfood Sinch
Volvo LeoVegas
Kinnevik VISA

För mer information, kontakta:
Frida Bratt, sparekonom Nordnet, 076 495 92 12
E-post: frida.bratt
@nordnet.se

Nordnet är en ledande nordisk digital plattform för sparande och investeringar. Genom innovation, enkelhet och transparens utmanar vi traditionella strukturer och ger privata sparare tillgång till samma information, verktyg och service som professionella investerare. Besök oss på www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.