2019-08-29

Spararna hoppar av Rysslandståget i oron

Handelskriget eskalerade i augusti, vilket orsakade en minst sagt turbulent augustibörs. I ett sådant läge åker Rysslandsfonder, som rusade under årets första halva, ur portföljen.

-   Smala fonder får stryka på foten för bredare och mindre riskfyllda globalfonder, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Oron kring det intensifierade handelskriget, den allt mer uppenbara avmattningen av konjunkturen och osäkerheten hur centralbankerna ska agera under hösten fick börserna att skaka i augusti. Men spararna har fortsatt köpa i turbulensen. Dubbelt så många av Nordnets kunder har köpt aktier och fonder i augusti, än som har sålt.

–   Jag tycker det är klokt. En börs som styrs av Trumps twittrande är omöjlig att tajma. Då är det bättre att fortsätta månadsspara i sitt långsiktiga sparande, så att köpen kommer vid olika tidpunkter, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

På köpsidan återfinns breda globalfonder, medan smalare land- eller branschfonder nu lyser med sin frånvaro. På säljsidan är två trender tydliga.

–   Spararna säljer fonder med smalare placeringsfokus. Men framför allt tar man hem vinsterna i Rysslands- och Östeuropafonder, säger Frida Bratt.

Moskvabörsen gick som tåget under hela våren. Fram tills mitten av juni hade Rysslandsfonder en genomsnittlig avkastning på inte mindre än 31 procent. På tre år summeras uppgången till hela 86 procent.

–   Men bara under augustioron har Rysslandsfonderna fallit tillbaka med fem procent i snitt, vilket får många att hoppa av tåget nu, säger Frida Bratt.

De mest handlade fonderna i augusti hos Nordnets kunder i Sverige:

Mest köpta Mest sålda 
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Handelsbanken Nordiska Småbolagsfond
Länsförsäkringar Global Index Gladiator
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index    Norron SICAV Active
Robur Access Asien SEB Östeuropafond
Spiltan Räntefond Sverige AXA Rosenberg US Small Cap Alpha Fund   
SPP Aktiefond Global East Capital Ryssland
DNB Global Indeks East Capital Balkan
SPP Aktiefond USA Nordea Latin America Equity
SPP Aktiefond USA Simplicity Norden
Spiltan Globalfond Investmentbolag SEB Ryssland


F
ör mer information, kontakta:
Frida Bratt, sparekonom Nordnet, 076 495 92 12
E-post: frida.bratt@nordnet.se
Twitter: @fridabratt


Nordnet är en digital bank för sparande och investeringar som finns i Sverige, Danmark, Finland och Norge. Med användarvänlighet, tillgänglighet, ett brett utbud och låga priser ger vi våra kunder möjlighet att nå sina ambitioner som sparare. 
Besök oss på www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.