2021-05-31

Spararna plockade upp fallande tillväxtaktier

Inflationsoron gav en varannandags-börs i maj. Spararna passade på att plocka upp fallande tillväxtaktier. Det visar månadsstatistik från nätbanken Nordnet.

- Spelundren gör comeback i portföljerna, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Börshumöret i maj styrdes av inflationsoron, som varierade i styrka under månaden.

– Vi befinner oss visserligen i en säsongmässigt svagare period, men det är inflationen som är elefanten i rummet just nu. Oron har straffat framför allt tillväxtaktier, och mycket har den senaste tiden styrts av flöden och rotation snarare än prestation hos bolagen. Inflationshotet parallellt med den allt ljusare realekonomin kan bädda för att rotationen mot värdebolag består, säger Frida Bratt.

Särskilt hårt har tillväxtbolag som dragit iväg på börsen utan att kunna visa lönsamhet drabbats.

– Vi ser att spararna plockar upp flera tillväxtaktier, men det gäller framför allt bolag där vinsttillväxten faktiskt hängt med upp, säger Frida Bratt.

Evolution Gaming är tillbaka i köptoppen, efter några månader på säljlistan.

– Många passade på att köpa i samband med att aktien rasade på nyheten om att de två grundarna sålt av en del av sitt innehav. Det är aldrig positivt att storägare säljer, men samma sak hände för några år sedan och aktien har ju gått som en raket sedan dess trots det. Spararna tror på Evolutions långsiktiga tillväxtmöjligheter i USA och Asien, säger Frida Bratt.

Embracer fick in en fullträff med sin rapport för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret.

– Förvärvsmaskinen Embracer och vd Lars Wingefors fortsätter att hålla fanan högt som både sparar- och förvaltarfavorit, säger Frida Bratt.

Mest handlade aktierna bland Nordnets svenska kunder i maj:

Mest köpta Mest sålda
Investor Millicom
Embracer Volvo
Evolution Gaming Swedbank
SBB H&M
Latour Nokia
SAS Handelsbanken
Kambi Bambuser
Norwegian Skanska
Powercell Loomis
Astrazeneca Nvidia

För mer information, kontakta:
Frida Bratt, sparekonom Nordnet, 076 495 92 12
E-post: frida.bratt@nordnet.se

Nordnet är en ledande nordisk digital plattform för sparande och investeringar. Genom innovation, enkelhet och transparens utmanar vi traditionella strukturer och ger privata sparare tillgång till samma information, verktyg och service som professionella investerare. Besök oss på www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.