2016-05-31

Spararna ser fyndläge i H&M och Ericsson

Spararna vände under maj blickarna mot storbolag vars aktie fallit de senaste månaderna. På säljsidan märks nynoterade bolag där spararna valt att teckna för att direkt efter sälja.


Folkaktier som H&M och Ericsson stod högt upp på spararnas inköpslista under maj. En tids nedgång för aktierna gör att många tolkar det som ett bra läge att kliva in eller utöka sitt innehav i bolagen.

– När bolag som dessa sjunker tolkar många det som tecken på rea. Både H&M och Ericsson har sjunkit på grund av tveksamhet kring deras lönsamhet och sjunkande marginaler. Kommande kvartalsrapport är upp till bevis för de båda, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

– Samtidigt har uppmärksammade bolag som Precise Biometrics och Starbreeze varit månadens raketer. De har haft en oerhört stark utveckling under månaden, vilket gjort att många fått upp ögonen för dem, säger Joakim Bornold.

Under våren har noteringsvågen fortsatt på Stockholmsbörsen. Det har gett utslag på spararnas säljmönster då många bolag som nyligen börsnoterats är högt upp på listan över de mest sålda.

– Att göra en ”shop and drop”, dvs att teckna sig för aktier för att sen sälja, har i många fall de senaste åren varit en lönsam strategi. Det är dock ingen garanti längre att bolagen stiger direkt efter en notering, vilket vi sett prov på i vissa bolag under månaden. Där måste man som sparare vara selektiv, säger Joakim Bornold.

Mest köpta aktier Mest sålda aktier
HENNES & MAURITZ B RESURS HOLDING AB
KINNEVIK INVESTMENT AB LEOVEGAS
ERICSSON B WILSON THERAPEUTICS 
INVESTOR B VADSBO SWITCHTECH
NORDNET B HUMANA AB
STARBREEZE B SWEDBANK AB
TELIA COMPANY AB TALKPOOL
PRECISE BIOMETRICS A ATTENDO
BYGGMAX TOBII TECHNOLOGY
CASTELLUM JM

För mer information, kontakta:
Joakim Bornold, sparekonom, 070 099 02 99
E-post:
Joakim.bornold@nordnet.se 
Twitter: @JockeNordnet

Nordnet är en bank för investeringar i aktier och fonder som finns i Sverige, Danmark, Finland och Norge. Idén bakom Nordnet är att ge kunderna kontrollen över sina pengar och investeringar, och målet är att bli förstahandsvalet för sparande i Norden. Nordnet AB (publ) är noterat på Nasdaq Stockholm. Besök oss på www.nordnetbankab.wpengine.com, www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.