2010-03-02

Splittede fondssparerne i februar

Fondssparerne reduserte aktiviteten, men fortsatte å kjøpe fond også i februar. På listen over de 10 mest kjøpte fondene i februar er halvparten aksjefond og halvparten rentefond. Norske fondssparere er splittet i to grupper, hvor den ene gruppen søker risiko og den andre trygghet i sine investeringer, forteller Anders Skar daglig leder i Nordnet Bank.

Statistikk fra Nordnet viser at av alle fondshandler i februar var 56 % kjøp og 44 % salg. Blant de ti mest kjøpte fondene finner vi fem aksjefond og fem rentefond, mens på listen over de mest solgte fondene i februar finner vi sju aksjefond og tre rentefond.

Norgefond dominerte topplistene i 2009, men er nå mindre populært enn tidligere. Fire av de ti mest solgte fondene i februar var Norgefond, mens bare et Norgefond er på listen over de mest kjøpte fondene. Utover rentefond finner vi aksjefond med eksponering mot emerging markets på listen over de mest kjøpte fondene. Nytt for februar er at fond som investerer i Afrika og Biotek faktisk når topplisten.

– I 2009 kjøpte vi nesten utelukkende aksjefond og solgte rentefond, men i januar så vi for første gang på lenge tegn til større forsiktighet blant fondssparerne. Trenden vedvarer for så vidt i februar, men fondssparerne er nå delt i to grupper. Den ene gruppen fondssparere vekter seg ned i aksjefond, spesielt Norgefond, og søker mer mot rentefond og kombinasjonsfond for å diversifisere og redusere risikoen i sine porteføljer. Den andre gruppen øker eksponeringen mot aksjefond med større potensial og risiko som Russlandfond, Biotekfond og Afrikafond, sier Anders Skar.

Mest kjøpte fond
1. Holberg Likviditet
2. Holberg Norge
3. Alfred Berg Høyrente
4. East Capital Russland
5. Alfred Berg Obligasjon
6. Templeton Global Total Return Fund
7. Skagen Kon Tiki
8. Franklin Biotech Discovery Fund
9. JP Morgan Africa Equity
10. Skagen Avkastning

Mest solgte fond
1. Warren Wicklund Norge
2. HSBC Brazil Equity
3. Storebrand Vekst
4. JP Morgan Sterling Bond Fund
5. Alfred Berg Gambak
6. Alfred Berg Lang Obligasjon
7. DnB NOR SMB
8. Odin Sverige
9. Alfred Berg Norge
10. Alfred Berg Pengemarked

Statistikken som presenteres baseres på Nordnets 45.000 kunder i Norge i februar måned.

Kilde: Nordnet

Files