2016-12-29

Stark slutspurt på året för fondspararna

Fondspararna fick uppleva ett turbulent år på världens börser. Aktiefonder har varit årets favoriter bland spararna medan nischade fonder och hedgefonder upplevt stora utflöden under året. 

För femte året i rad har aktiefonderna vi svenskar sparar i stigit. Strax innan årsskiftet har aktiefonderna i snitt gått upp med 13 procent.

– Det blev en bra månad och ett bra år för våra aktiefonder och spararna fortsätter att spara i framförallt breda globalfonder. Det är dock viktigt att komma ihåg att en stor del av avkastningen i fonderna som placerar i utlandet kommer från att kronan mer eller mindre kollapsade under året. Den effekten är inte trolig att vi får se under 2017, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Spararna valde under december att sälja läkemedelsfonder och fonder riktade mot Latinamerika och där framförallt Brasilien.

– Vi ser att spararna väljer att sälja nischade fonder för att i stället spara i breda globalfonder. Många väljer globalfonder för att sprida riskerna men det är viktigt att vara medveten om att man då blir väldigt exponerad mot den amerikanska dollarn. Det ger en dimension av osäkerhet för de fonderna, säger Joakim Bornold.  

De mest handlade fonderna i december hos Nordnets kunder i Sverige:

Mest köpta fonder Mest sålda fonder
SPILTAN AKTIEFOND INVESTMENTBOLAG CARNEGIE STRATEGIFOND A
SPP AKTIEFOND  USA HANDELSBANKEN LATINAMERIKAFOND
DNB GL INDEKS HANDELSBANKEN BRASILIENFOND
SPILTAN GLOBALFOND INVESTMENTBOLAG ROBUR IP AKTIEFOND
DIDNER & GERGE AKTIEFOND SVERIGE JPMORGAN GLOBAL HEALTHCARE
ROBUR ACCESS ASIEN SEK UBS EQUITY – BRAZIL
DIDNER & GERGE SMÅBOLAG CARNEGIE GLOBAL HEALTHCARE
DANSKE INVEST GLOBAL INDEX BRUMMER MULTI-STRATEGY
LÄNSFÖRSÄKRINGAR GLOBAL INDEX DANSKE LATINAMERIKA
SPILTAN RÄNTEFOND SVERIGE BRUMMER MULTI STRATEGY

För mer information, vänligen kontakta:
Joakim Bornold, sparekonom, 0700 990299
E-post:
Joakim.bornold@nordnet.se 
Twitter: @JockeNordnet

Nordnet är en bank för investeringar i aktier och fonder som finns i Sverige, Danmark, Finland och Norge. Idén bakom Nordnet är att ge kunderna kontrollen över sina pengar och investeringar, och målet är att bli förstahandsvalet för sparande i Norden. Nordnet AB (publ) är noterat på Nasdaq Stockholm. Besök oss på www.nordnetbankab.wpengine.com, www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.