2024-01-30

Storköp i globalfonder – nervositet kring räntekänsligt

Stockholmsbörsen hämtade andan under årets första månad, vilket fick spararna att placera bredare i globalfonder och sälja av fastigheter och småbolag.

- De lite dystrare tongångarna fick fondspararna att dra öronen åt sig i januari, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Stockholmsbörsen inledde året med att prestera betydligt sämre än andra börser.

– Stockholmsbörsen spurtade in i kaklet i slutet av 2023, och då är det inte konstigt att det blir en andningspaus. Dessutom finns en viss ränteoro, men också konjunkturoro, och på Stockholmsbörsen finns många konjunkturkänsliga verkstadsbolag. Andhämtningen i Stockholm får spararna att främst köpa globalfonder i januari, fyra av tio fonder i köptoppen i januari är globalfonder, säger Frida Bratt.

Med i köptoppen är även tillväxtmarknadfonder.

– Även tillväxtmarknader köps, trots sättningen i Kina som dragit med sig ett antal asiatiska börser. Det finns en oro för efterfrågan och tillväxten i kinesisk ekonomi. Men spararna tror på tillväxtmarknadsfonderna långsiktigt och köper mer för sin månadsinsättning, säger Frida Bratt.

Även USA köps i januari, till skillnad mot i december.

– De stora techjättarna har, med något undantag, fortsatt att ånga på kursmässigt i inledningen av 2024 – trots att de gick som tåget 2023. Spararna köpte friskt under hela fjolåret, antal aktieägare ökade kraftigt i samtliga techjättar förutom i Meta. AI är den övergripande drivkraften, och tycks än så länge stå emot såväl ränte- som konjunkturoro. Spararna är helt klart med på tåget, via både global-, USA- och techfonder, säger Frida Bratt.

I december köpte spararna räntekänsligt – men i januari bröts den trenden.

– Räntekänsligt gjorde storstilad comeback i slutet av 2023, men kanske att marknaden sprang lite fort i sina ränteförväntningar. I det här lite mer osäkra läget hämtar spararna hem vinsten i småbolagsfonder och fastighetsfonder efter uppgången, säger Frida Bratt.

Mest handlade fonderna hos Nordnet i januari:

Mest köpta Mest sålda
Nordnet Sverige Index SEB Nordenfond Småbolag
Länsförsäkringar Global Index SEB Fastighetsfond Norden
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Thematica – Future Mobility
Nordnet Teknologi Index Investerum Strategic Value
Nordnet Global Index BGF World Energy
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index Protean Select
Öhman Emerging Markets Carnegie Strategifond
Nordnet Global Index 125 JPM Global Natural Resources
Spiltan Globalfond Investmentbolag Rhenman Healthcare Equity
Nordnet USA Index BNP Paribas Energy Transition

För mer information, kontakta:
Frida Bratt, sparekonom Nordnet, 076 495 92 12
E-post: frida.bratt@nordnet.se
Twitter: @fridanordnet

Nordnet är en ledande nordisk digital plattform för sparande och investeringar. Genom innovation, enkelhet och transparens utmanar vi traditionella strukturer och ger privata sparare tillgång till samma information, verktyg och service som professionella investerare. Besök oss på www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.