2010-10-29

Svenska börsen sämst i världen under oktober

Med en dag kvar på månaden uppvisar den svenska börsen en i det närmaste neutral utveckling under oktober. Trots ett stort antal bra rapporter summerar uppgången till endast 0,3%, vilket placerar Sverige i det absoluta bottenskiktet bland världens aktiemarknader. Aktiehandeln bland privatpersoner har ökat jämfört med september, och spararna har köpt lika mycket aktier som de har sålt. Det visar statistik från Nordnet avseende privatspararnas aktiehandel i oktober.

– Med en uppgång strax norr om noll procent placerar sig den svenska börsen bland de sämsta i världen under oktober, endast slagen av Indien och Japan. Lika många privatsparare har köpt som sålt aktier under perioden. Vi har Volvo och Scania bland favoriterna och gruvbolagen Boliden och Lundin Mining bland de mest sålda aktierna, men i övrigt är det svårt att hitta en riktigt tydlig trend, säger Johan Tidestad, Sverigechef på Nordnet.

Om oktober har varit en relativt dålig börsmånad i Sverige så har den varit desto bättre i länder som tidigare inte har glatt aktiemarknaden – Grekland och Portugal. Bäst har det dock gått i Kina, som kan visa på en uppgång på 15% under oktober.

– Sverige har stått och stampat under oktober. Rapportperioden har bjudit på både bus och godis, men överlägset mest bus. Riktigt fina rapporter har bemötts med kraftiga nedgångar, vilket tyder på att förväntningarna varit rejält uppskruvade, säger Johan Tidestad. ​

Mest köpta aktier

Volvo
SEB
Getinge
Munters
Electrolux
Kinnevik
H&M
Scania
MTG
Husqvarna

Mest sålda aktier

Boliden
SKF
Industrivärden
Nokia
Lundin Mining
Tele2
Alliance Oil
Investor
JM
Autoliv

Statistiken som presenteras baseras på Nordnets cirka 205.000 svenska konton under oktober månad.

För ytterligare kommentarer kontakta:
Johan Tidestad, Sverigechef Nordnet, 0708-875 775
johan.tidestad@nordnet.se

Nordnet provides services that simplify savings, investments and loans to private investors in the Nordic region. We focus on active savings with a modern and smart approach. The holding company, Nordnet AB (plc), is listed on NASDAQ OMX Stockholm. Nordnet is the leading broker in the Nordic region with about 345,000 accounts in Sweden, Norway, Denmark, Finland and Germany. Visit us at www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk, www.nordnet.fi and www.nordnet.de.

Files