2009-08-31

Svenska fondsparare i augusti: Köper offensivt och säljer defensivt

Statistik över fondaffärer under augusti månad bland Nordnets kunder visar på ett fortsatt stort intresse för aktiefonder. De mest populära kategorierna att investera i är Sverige och Tillväxtmarknad.

– Aktiemarknaderna har öppnat andra halvlek 2009 offensivt, och fondspararna har hängt med, säger Johan Tidestad, Sverigechef på Nordnet. Den starka sommarbörsen har medfört en ökad optimism och riskvilja, och vi ser fortsatta köp i aktiefonder. Jag tror att en vanlig uppfattning bland fondspararna är att vi har tagit de första stegen mot ett normalläge i ekonomin, vilket kommer att ge aktiefonderna en bra utveckling framöver.

Under augusti har omsättningen i fonder varit hög och nettoinflödet är positivt. Turkiet- och Indienfonder är nya inslag på topplistan över mest köpta fonder. På säljsidan finns framför allt defensiva kategorier som kort ränta och hedge.

– Trenden bland fondspararna är att lämna hedge- och räntefonder och sikta på alternativ med mer risk och potential. Under förra månaden hade vi stora köp i Kinafonder, men i augusti har spararna vidgat vyerna till länder som Turkiet och Indien, säger Johan Tidestad.

Mest köpta fonder
1. Skagen Kontiki
2. Didner & Gerge Sverige
3. Skagen Global
4. East Capital Turkietfonden
5. Nordea European High Yield
6. Fidelity Asian Special Situations
7. HSBC Indian Equity
8. HQ Sverigefond
9. Carlson China Micro Cap
10. Lannebo Småbolag

Mest sålda fonder
1. Länsförsäkringar Penningmarknadsfond
2. Simplicity Likviditet
3. Carlson Global
4. SEB Asset Selection
5. UBS Asian Consumption
6. Merrant Global Hedge
7. Simplicity Indien
8. Öhman Obligationsfond
9. JPM Highbridge
10. Catella Hedgefond

Statistiken som presenteras baseras på Nordnets cirka 250 000 depåer under augusti månad.

Files