2021-05-02

Tidligere teknologifond-favoritt på kjøpstoppen

Nordnets fondskunder fortsatte å nettokjøpe aksjefond i april. DNB Teknologi og globale indeksfond var på kjøpstoppen. Fornybarfond selges.

– April var nok en sterk børsmåned, og våre fondskunder viser ingen tegn til høydeskrekk, uttaler Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet.

Nordnets privatkunder nettokjøpte fond for 542 millioner kroner i april. Aksjefond ble nettokjøpt for 467 millioner kroner. Rentefond ble nettokjøpt for 74 millioner, mens kombinasjonsfond ble nettokjøpt for 1 million. (Merk: Disse tallene inkluderer ikke tilflyttede midler til egen pensjonskonto i Nordnet, som ble lansert 1. februar.)

Sterk april på verdens børser

Verdensindeksen steg med tre prosent i april, godt hjulpet av USA-børsene som steg med hele seks prosent (målt ved S&P500-indeksen). Her hjemme steg Oslo Børs med  rundt tre prosent.

– Pause i oppgangen for lange renter, gode kvartalstall fra store amerikanske selskaper, rekordstore stimuleringspakker til USAs befolkning samt en gradvis gjenåpning av samfunnet bidro til økt optimisme blant aksjeinvestorer i april, mener Sættem.

Han påpeker også at rotasjonen fra vekst- til verdiselskaper, som vi har sett de siste månedene, stoppet opp i april. Det kan nok tilskrives at de lange rentene ikke steg videre denne måneden. Den teknologi- og veksttunge Nasdaq-indeksen nådde ny all-time-high i april.

DNB Teknologi og globale indeksfond mest kjøpt

På kjøpstoppen troner nok en gang DNB Teknologi, som har fått et comeback i 2021, med en overvekt av defensive IT-selskaper.

– Dette fondet har gitt mindreavkastning målt mot teknologiindeksen de to siste årene, som følge av at fondet har satset på defensive teknologiselskaper samt upopulære og «billige» telecomselskaper, typisk verdiselskaper. Renteoppgangen har gitt disse defensive IT-selskapene medvind i år, og fondet har hatt god meravkastning det siste halvåret. Så langt i år er DNB Teknologi det mest kjøpte blant Nordnets kunder, forteller Sættem.

Tre globale indeksfond er også blant de ti mest kjøpte fondene.

– Et globalt indeksfond inneholder knappe 1600 ulike selskaper fra 23 land. De største er Apple, Microsoft, Amazon, Facebook og Google. Dette fem er vekstaksjer, men lenger ned på listen finner du en rekke verdiaksjer, som JP Morgan Chase, Johnson & Johnson, Berkshire Hathaway og Exxon Mobil. Et globalt indeksfond er faktisk en god blanding mellom verdi og vekst, og vil være et godt langsiktig valg uansett rentenivå, kommenterer spareøkonomen.

Også i april domineres listen over de mest nettosolgte fondene av fornybarfond og teknologifond, som har blitt rammet av økte langrenter de siste månedene.
TOPP 10 NETTOKJØPTE FOND I APRIL:

DNB TEKNOLOGI
NORDNET INDEKSFOND GLOBAL
KLP AKSJEGLOBAL INDEKS V
ODIN SVERIGE
NORDNET INDEXFOND SVERIGE
LANDKREDITT UTBYTTE
DNB GLOBAL INDEKS
FIRST VERITAS
HEIMDAL HØYRENTE
NORDNET INDEKSFOND NORGE
TOPP 10 NETTOSOLGTE FOND I APRIL:

HANDELSBANKEN BÆREKRAFTIG ENERGI
STOREBRAND FORNYBAR ENERGI
THEMATICA FUTURE MOBILITY
BGF NEXT GENERATION TECHNOLOGY
DNB SMB
BLACK ROCK WORLD TECHNOLOGY
MSDW INVF US GROWTH FUND
DNB GRØNT NORDEN
JPMORGAN CHINA FUND
STOREBRAND VEKST

Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet
Tlf: 920 45 330
Mail: bjorn.saettem@nordnet.no

Nordnet er en digital bank for sparing og investeringer som opererer i Norge, Sverige, Finland og Danmark. Med brukervennlighet, tilgjengelighet, et bredt tilbud og lave priser, gir vi kundene våre muligheten til å nå sine ambisjoner som sparere. Besøk oss på www.nordnet.no, www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.