2019-07-31

Trots utdelningssmäll – spararna tankar Swedbank

Trots utdelningssänkningen seglar Swedbank återigen upp i topp som den mest köpta aktien bland Nordnets kunder.

Bankernas rapporter kan vara en anledning att justera synen på vad det innebär att äga bankaktier, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Rapporterna för det andra kvartalet visade att de sämre tiderna nu är här, vilket framför allt syns i verkstadsbolagens orderingångar och utsikter – i synnerhet hos bolag med exponering mot den krisande fordonssektorn. Men också bankerna – SEB undantaget – gav skäl till viss oro.

–   Att Swedbank sänkte utdelningen var inte förvånande med tanke på bland annat hotet om böter. Direktavkastningen, som ju varit en stor anledning att äga bankaktier, påverkas därmed ganska ordentligt, konstaterar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Trots det är Swedbank den mest nettoköpta aktien bland Nordnets kunder i juli.

–   Rapporten för det andra kvartalet var bra, och många ser fortfarande chansen att köpa in sig i en lönsam bank till rabatt. Men utdelningssänkningen tycker jag visar på den osäkerhet som finns runt aktien. Också Nordea ser över utdelningen, samtidigt som sektorn tampas med höga kostnader, ny konkurrens och nya risker, säger Frida Bratt.

Ericsson rasade med över 10 procent på en rapport som inte klarade de högt ställda förväntningarna.

–   Spararna har storhandlat Ericsson sedan kanonrapporten för första kvartalet, men många köpte också in sig efter raset på andra kvartalets rapportdag. Spararna tror på Börje Ekholm, säger Frida Bratt.

Mest köpta och sålda aktier i juli 2019 bland Nordnets kunder:

Mest köpta            Mest sålda
Swedbank                  Sweco
Nordea Nordic Entertainment Group
Kindred Group JM
Investor Telia
Latour Skanska
Ericsson Tethys Oil
Kinnevik Apple
Handelsbanken Nolato
Swedish Match Autoliv
Castellum Paradox


F
ör mer information, kontakta:
Frida Bratt, sparekonom Nordnet, 076 495 92 12
E-post: frida.bratt@nordnet.se
Twitter: @fridabratt


Nordnet är en digital bank för sparande och investeringar som finns i Sverige, Danmark, Finland och Norge. Med användarvänlighet, tillgänglighet, ett brett utbud och låga priser ger vi våra kunder möjlighet att nå sina ambitioner som sparare. 
Besök oss på www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.