2011-10-25

Vi stikker hodet i sanden og sparer til sydentur

Nordmenns sparevaner er kortsiktig og gir liten avkastning! Nordmenn sparer i all hovedsak til buffer eller ferie. Langsiktig sparing som pensjonssparing kommer langt ned på listen. De fleste velger å spare på sparekonto og får derfor lav eller ingen reell avkastning på pengene, viser en undersøkelse nettbanken Nordnet har gjennomført. Spareøkonom Sissel Olsvik Vammervold i Nordnet mener at nå må privatøkonomi inn som fag i grunnskolen.


Undersøkelsen viser at hele 83 prosent nordmenn sparer på sparekonto og det er en overvekt av kvinner som velger denne spareformen. 38 prosent av befolkningen sparer i fond, hovedsakelig aksjefond, og det er flest menn som bruker denne spareformen. De fleste av de som sparer i fond er i alderen 36-55 år og har en inntekt over 500 000 kroner. Bare 12 prosent av nordmenn kjøper enkeltaksjer og ikke overraskende er det en overvekt av menn.

–   Det er fortsatt alt for få nordmenn som sparer på en måte som gjør at de faktisk får avkastning på pengene sine over tid. Den gode gamle sparekontoen vil ikke gi  spareren noe særlig avkastning. Den vil kun tjene å i beste fall oppbevare pengene dine. I lavrentetider som nå, så kan det til og med være at man taper på å ha penger  på sparekonto etter at skatt og inflasjon er trukket fra, med mindre man har shoppet rundt etter den beste renten. Fondssparing er bedre for de aller fleste på lengre sikt,  men jeg tror finanskrisen i 2008-2009 og børsuro som følge av europeisk gjeldskrise nå, bidrar til at folk tror at det er skummelt og vanskelig å spare i fond. Disse  mytene vil vi i Nordnet bidra til å avlive, sier Sissel Olsvik Vammervold.
–   Vammervold fortsetter: Privatøkonomi må inn som fag i skolen fra ung alder av slik at man blir vant med og får kunnskap om at det faktisk lønner seg å spare jevnlig,  ha en plan og ha en del av pengene i aksjemarkedet så man får god avkastning på pengene sine over tid. Det er ikke mer enn noen få hundrelapper spart i måneden som skal til for at man kan sitte igjen med god gevinst etter 10 år. 300 kroner spart i et bredt globalfond i 10 år kan gi deg 55 000 kr. På sparekonto sitter man etter 10 år igjen med bare 42 000 kr. Altså får du over 30 prosent mer i avkastning på 10 år i aksjemarkedet enn i bank.

Undersøkelsen viser også at 41 prosent sparer ved å betale ned på lån. Det er flere menn enn kvinner som prioriterer denne spareformen og det er aldersgruppen som gjerne er nyetablert som sparer mest på denne måten.

–   Det er fornuftig å betale ned på lån til man er på et komfortabelt nivå og det er positivt å se at den yngre gruppen prioriterer dette. Boligmarkedet blir bare tøffere og tøffere å komme seg inn på og de unge må gjerne låne til over pipa ved hjelp av bank, startlån, forskudd på arv eller ta sikkerhet i bolig til mor og far for å få boligdrømmen oppfylt. Likevel anbefaler jeg å sette av litt, om enn så lite som en 100 lapp i måneden, i aksjefond for å bli vant med spareformen og få litt kunnskap om hvordan markedet henger sammen. Når man har litt mindre lån så kan man spare mer i aksjemarkedet, sier Sissel Olsvik Vammervold.

Undersøkelsen avdekker at nordmenn sparer kortsiktig. Hele 45 prosent sparer til buffer, altså til uforutsette utgifter, reparasjoner og lignende. 33 prosent svarer at de sparer til ferie. 31 prosent svarer at de ikke har noe mål med sparingen sin, mens kun 26 prosent svarer at de sparer til pensjon. 21 prosent sparer til hus og 14 prosent sparer til møbler/innbo.

–   Det er urovekkende at flere prioriterer å spare til ferien enn til pensjon. Ferie er bra, men pensjon må du ha. Dette sier noe om at nordmenn planlegger lite for framtiden og rett og slett stikker hodet i sanden. De færreste har klart for seg hva de kommer til å få utbetalt fra folketrygd og fra tjenestepensjon. De fleste blir nok negativt overrasket og vil få seg en skikkelig vekker når pensjonstilværelsen nærmer seg og man innser at man ikke vil ha råd til å oppfylle de drømmene man har for pensjonstiden. Dess lengre man venter med å starte sparingen, dess mer må man spare. Er du 35 år og sparer 300 kroner per måned i 32 år, kan du få utbetalt 4171 kroner per måned i 10 år som pensjonist. Dette har folk flest råd til. Det er bare å komme i gang, avslutter Sissel Olsvik Vammervold.

Undersøkelsen ble gjennomført i september 2011 av analyseselkapet CINT. Undersøkelsen er statistisk signifikant med en svarfrekvens på 1039 personer.

For ytterligere kommentarer kontakt:
Sissel Olsvik Vammervold, Spareøkonom på Nordnet på  907 82 282 eller sissel.olsvik.vammervold@nordnet.no

Nordnet provides services that simplify savings, investments and loans to private investors in the Nordic region. We focus on active savings with a modern and smart approach. The holding company, Nordnet AB (plc), is listed on NASDAQ OMX Stockholm. Nordnet Bank AB is the leading broker in the Nordic region with about 384,000 accounts in Sweden, Norway, Denmark, Finland, Germany and Luxembourg. Visit us at www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk, and www.nordnet.fi.

Files

Images