2019-01-31

Vinsthemtagning i cannabis-aktie

Efter en rivstart på börsen i januari köpte spararna nedpressade Nordea, och hämtade hem vinsten efter en extraordinär rusning i cannabisbolaget Canopy.

Förhoppningar om lättnader i handelskonflikten och att den amerikanska centralbanken ska trycka på pausknappen för sina räntehöjningar fick börsen att klättra rejält i januari. Under månaden passade svenskarna på att köpa aktier som tryckts ned i höstens turbulens.  

Mest köpt bland Nordnets kunder i januari är Nordea-aktien, som rasade med hela 25 procent under förra året. Även Swedbank finns med i toppen.  

– Bankerna är överlag relativt lågt värderade och ger en attraktiv direktavkastning. Och mest nedpressad är just Nordea, som just nu genomför stora strukturella förändringar bland annat i syfte att få ordning på kostnaderna, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.  

Investmentbolaget Investor var 2018 års populäraste aktie bland Nordnets kunder, och fortsätter att hamna högt upp även under januari. På säljsidan hittar vi bland annat kanadensiska cannabisbolaget Canopy.  

– Hajpen kring cannabisaktier fortsätter, och investerarna har fått se värdet på Canopy rusa med över 70 procent endast under januari månad. Nu passar investerarna på att hämta hem den vinsten, säger Frida Bratt. 

De mest handlade aktierna i januari hos Nordnets kunder i Sverige: 

Mest köpta aktier Mest sålda aktier
Nordea  Betsson
Investor JM
Telia MTG
Castellum Canopy Growth
Mekonomen Bilia
Boliden Active Biotech
Kinnevik BTS Group
SCA Qlinea
Latour Trention
Swedbank Addnode


F
ör mer information, kontakta:
Frida Bratt, sparekonom Nordnet, 076 495 92 12
E-post: frida.bratt@nordnet.se
Twitter: @fridabratt


Nordnet är en digital bank för sparande och investeringar som finns i Sverige, Danmark, Finland och Norge. Med användarvänlighet, tillgänglighet, ett brett utbud och låga priser ger vi våra kunder möjlighet att nå sina ambitioner som sparare. 
Besök oss på www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.