2014-03-04

Nyt on aika ostaa Helsingin pörssin Venäjä-yhtiöitä

Nettipankki Nordnetin suomalaiset piensijoittajat luottavat vallitsevan kriisin lyhyeen kestoon ja näkevät osakemarkkinoiden kurssiturbulenssin ostotilaisuutena. Yksistään viikolla 9 piensijoittajien yhteenlasketut Helsingin pörssin Venäjä-sidonnaisten yhtiöiden netto-ostot kohosivat jopa 7,6 miljoonaan euroon.


Venäjä-sidonnaisten yhtiöiden arvostustasot ovat pääsääntöisesti pudonneet Helsingin pörssissä alkuvuonna 2014. Kategoriaan kuuluvista yhtiöistä ainoastaan Stockmannin B-osake on kohonnut.

Kurssimuutos vuoden 2014 alusta (3.3.2014 päätöskursseihin)

Stockmann B +6,3 %
Fortum 0,1 %
Tikkurila 10,0 %
Nokian Renkaat 13,0 %
Oriola-KD B 14,5 %
YIT 18,3 %

Huomionarvoista on, että kurssipudotus on toistaiseksi hyvin paikallinen. Yhdysvalloissa yleistä pörssikehitystä kuvaava Dow Jones Industrial Average -indeksi on parhaillaan vain kolme prosenttia alle kaikkien aikojen korkeimman noteerauksensa, mikä ei viesti kriisitunnelmista globaalilla tasolla. Venäjän ja Ukrainan kiristynyt tilanne ei ole toistaiseksi muuttanut peruskuvaa markkinatilanteesta: osakkeet ovat edelleen houkuttelevin sijoituskohde, koska korkomarkkinoilta saatavat tuotot ovat erittäin heikkoja.

Osakemarkkinoilla kriisihinnoittelu heijastelee usein pahinta mahdollista skenaariota

Viimeaikainen kriisi on ollut pörssissä tähän asti enimmäkseen psykologinen, sillä yhtiöt eivät ole raportoineet kiristyneen tilanteen vaikuttaneen merkittävästi liiketoimintoihin. Venäjä-sidonnaisten yhtiöiden kurssipudotus johtuu heikentyvän markkinatilanteen ennakoinnista ja markkinapsykologian muutoksesta, mikä on saanut sijoittajia vetäytymään kehittyviltä markkinoilta, maanantaina 3. maaliskuuta erityisesti Venäjältä, missä yleistä kehitystä kuvaavan RTS-indeksin päivämuutos oli -12 %.

–  Piensijoittajat ovat liikkeellä oikeaan aikaan. Osakemarkkinoilla parhaiden sijoitustuottojen siemenet kylvetään yleensä silloin, kun pörssitunnelmat ovat vaihtuneet ahneudesta pelkoon. Näin tapahtui viimeksi globaalissa mittakaavassa finanssikriisissä vuonna 2008. Kriisitilanteissa laatuyhtiöidenkin hinnat irtoavat liiketoimintojen pitkän aikavälin todellisista ansaintakyvyistä. Puhtaasti sijoitusmielessä tarkastellen nyt on nähtävä metsä puilta eli Venäjä-yhtiöiden pitkän aikavälin kasvutarina, kommentoi Nordnet Suomen osakestrategi Jukka Oksaharju.

–  Viime päivien yleisestä ostoinnostuksesta huolimatta suomalaiset piensijoittajat eivät ole lämmenneet Stockmannin osakkeelle, joka oli Nordnetissä viikolla 9 ainoa nettomyyty Venäjä-sidonnainen kotimainen pörssiyhtiö. Eri salkkujen lukumäärällä tarkasteltuna viikolla 9 toteutuneista piensijoittajien Stockmann-toimeksiannoista jopa 87 % oli myyntejä. Luottamuspula juontanee juurensa yhtiökohtaisella tasolla osin siihen, että tavaratalokonsernilla on ollut itämarkkinoilla merkittäviä haasteita myös hyvän sään aikana, jatkaa Oksaharju.

Nokian Renkaat ja YIT jo naurettavan halpoja

Laadukkaimmat Venäjällä toimivat suomalaiset yhtiöt ovat jo halpoja suhteessa pitkän aikavälin liiketoimintanäkymiinsä. Alkuvuonna 2014 Helsingin pörssin Venäjä-yhtiöiden markkina-arvoihin on hinnoiteltu sisään merkittävä määrä huonoja uutisia: Venäjän hidastunut talouskasvu, ruplan kaikkien aikojen pohjalukemiin vajonnut arvo ja kehittyvien markkinoiden trendinomainen, maailmanlaajuinen kurssipudotus. Jos nykykriisiin löytyy diplomaattinen ratkaisu, on massiivinen helpotusralli pomminvarma.

–  Nokian Renkaiden velaton hinta on nyt alhaisemmalla tasolla kuin vuonna 2008, vaikka yhtiön liiketoiminta on tänään puolta suurempaa ja markkinaosuudet ovat yhä kasvussa. Yhtiön oma Pietarin-tehdas vihittiin käyttöön syyskuussa 2005, ja siitä lähtien osake on arvostettu yleensä lähes 20 kertaa vuosituloksensa verran. Vuodelle 2014 tuloskerroin on nykykurssilla vain 12. Myös Venäjän suurin ulkomainen asuntorakentaja YIT on poikkeuksellisen huokea, huomioiden idän kasvavan ja ostovoimaisen keskiluokan pitkän aikavälin asumistarpeet. Molemmista saa kannattavalle ja kasvukykyiselle yhtiölle lähes poikkeuksellisen 5 %:n osinkotuoton, ja ostot onkin syytä aloittaa välittömästi, säilyttäen kuitenkin valmiudet lisäostoihin, analysoi Oksaharju.
 

Lisätietoja antaa:
Jukka Oksaharju, Nordnet Suomen osakestrategi
050 376 0589 / jukka.oksaharju@nordnet.fi

Nordnet is a Nordic online bank with about 483,000 accounts in Sweden, Norway, Denmark and Finland. We provide services that simplifies savings and loans. With a modern and smart approach, we focus on active savers. The holding company, Nordnet AB (plc), is listed on NASDAQ OMX Stockholm. Visit us at www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk and www.nordnet.fi.

Files