2009-01-05

2008 – Aktiviteetti kasvoi, mutta vaihto pieneni

Turbulentti ja samalla historian surkein pörssivuosi laski Helsingin pörssin osakkeiden arvoja voimakkaasti ja sai sijoittajat käymään ennätysaktiivista osakekauppaa.

Vuoden 2008 aikana käytiin Helsingin pörssissä osakekauppaa yhteensä 538,34 miljardin euron arvosta, joka on noin 32 % vähemmän kuin vuonna 2007. Kauppojen määrä oli 32,6 miljoonaa kauppaa, joka on noin 15,5 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Yksityissijoittajien suosimien online-välittäjien osakevaihdon arvo oli 49,98 miljardia euroa, joka on noin 42 % vähemmän kuin vuonna 2007. Kauppojen määrä oli noin 3,3 miljoonaa kauppaa, joka on 6 % vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Nimenomaan yksityissijoittajien käyttämän Nordnetin kautta käytiin vuonna 2008 aktiivista kauppaa. Vaikka kaupan keskimääräinen koko pieneni huomattavasti, nousi Nordnetin kautta tehdyn osakevaihdon arvo noin 7891,9 miljoonaan euroon, joka on noin 21 % enemmän kuin vuonna 2007. Kauppojen määrä oli hieman alle miljoona, eli 944 637 kauppaa, joka on noin 60,5 % enemmän kuin vuotta aiemmin.

– Huomaamme, että yhä useammat sekä osakesäästäjät että hyvin aktiiviset yksityissijoittajat arvostavat hyvää laatua ja palvelujen helppokäyttöisyyttä sekä edullista hintaa, sanoo Nordnet Suomen maajohtaja Taru Rantala. Nordnetin markkinaosuuden kasvun takana on keskittyminen osakevälitykseen ja siihen voimakkaasti liittyvien palveluiden kehittämiseen. Asiakkaitamme ovat hyvin aktiiviset yksityissijoittajat ja osakesäästäjät.

Osakevaihto ja -kauppojen määrä vuonna 2008 online-välittäjillä Nordnet, FIM, EQ Pankki ja E*Trade.

Tables are included in attached PDF

Myrskyisä pörssivuosi päättyi rauhallisesti

Turbulentti syksy päättyi rauhallisempaan joulukuuhun. Yksityissijoittajien tavallisemmin käyttämien online-välittäjien (Nordnet, FIM, eQ Pankki ja E*Trade) kautta tehtiin 224 305 kauppaa, joka on noin 4 % vähemmän kuin vuotta aiemmin ja noin 21 % vähemmän kuin marraskuussa 2008. Yksityissijoittajien suosiman Nordnetin kautta tehtiin kuitenkin aiempia vuosia aktiivisemmin kauppaa ja kauppojen määrä nousi noin 32,5 % verrattuna joulukuuhun 2007.

Yksityissijoittajien suosimien online-välittäjien vaihdon arvo oli noin 1814,8 milj. euroa, joka on noin 54 % vähemmän kuin joulukuussa 2007 ja noin 33,5 % vähemmän kuin marraskuussa 2008.

”Myrskyisä pörssivuosi päättyi rauhallisesti ja osakevaihdon arvo laski vuoden takaisesta. Poikkeuksena aiempiin jouluihin, kävivät Nordnetin asiakkaat tavallista aktiivisemmin kauppaa. Monet yksityissijoittajat siivosivat salkkujaan tehdäkseen heti vuoden alussa uusia mielenkiintoisia sijoituksia,” kertoo Nordnet Suomen maajohtaja Taru Rantala.

Eniten kauppaa Nokialla, ostetuin UPM-Kymmene ja myydyin Nokia

Nordnetin asiakkaat kävivät eniten kauppaa Nokian, UPM-Kymmenen ja Fortumin osakkeilla, joiden yhteenlaskettu osuus kaikista Nordnetin kautta tehdyistä kaupoista oli noin 34,6 %. Eniten ostettiin kansanosakkeita kuten UPM-Kymmeneä, Nordeaa ja Metsoa. Myyntilistan kärkikolmikon muodostivat puolestaan Nokia, Rautaruukki ja Elisa.

”Asiakkaamme ostivat erityisesti voimakkaasti halventuneita metsä- ja pankkiosakkeita, joista saatetaan odottaa jonkin asteista revanssia. Myyntikärjessä komeilivat puolestaan Nokia ja Rautaruukki, jotka eivät jaksa kiinnostaa sijoittajia ainakaan lyhyellä aikavälillä,” kertoo Nordnet Suomen maajohtaja Taru Rantala.

Lisätietoa antaa:
Taru Rantala, maajohtaja Nordnet Suomi, +46 8 5063 3431, +46 70 492 2132, taru.rantala@nordnet.se

Tables are included in attached PDF

Filer