2011-11-16

81 % suomalaisista: pahin velkakriisissä ei ole vielä ohi


Nettipankki Nordnet teki tutkimuksen selvittääkseen suomalaisten näkemyksiä velkakriisistä. Tulokset korostavat aiheen ympärillä pyörivää epävarmuutta markkinoilla ja vallitsevaa pessimismiä. 81 % suomalaisista uskoo, ettei pahin velkakriisissä ole vielä ohi. 35 %:n mielestä velkakriisin ratkeamiseen menee viisi vuotta. Jopa 11 % uskoo, ettei velkakriisi ratkea koskaan. Vain 8 % uskoo ratkaisun löytyvän puolen vuoden sisällä.

Onko velkakriisissä pahin jo ohi?

–  Huonoja uutisia tulee jatkuvasti. Tämä vaikuttaa tietenkin entisestään synkkään asennoitumiseen. Ei uskalleta luottaa siihen, että pahin olisi ohi. Epävarmuus esimerkiksi Italian ympärillä jatkuu vahvana, vaikka Berlusconi joutui heittämään pyyhkeen kehään, sanoo Nordnet Suomen maajohtaja Niklas Odenwall.

Milloin uskot velkakriisin ratkeavan?

Kreikan hallitusta pidetään selvästi velkakriisin aiheuttajana. 32 % suomalaisista pitää Kreikan hallitusta velkakriisin roistona. 18 % syyttää pankkeja ja 16 % EU:ta.

Kuka on mielestäsi ensisijaisesti vastuussa vallitsevasta velkakriisistä?

–  Velkakriisissä on aina kaksi roistoa: ne, jotka lainaavat liikaa ja ne, jotka mahdollistavat sen. Suomalaiset kritisoivat molempia: pankkeja, jotka ovat lainanneet liikaa rahaa ja Kreikan hallitusta, jolle kuluttaminen on maistunut. Berlusconi pääsee syytöksiä pakoon yhtä helposti Suomessa kuin Italiassakin. Kukaan ei syytä Italiaa vallitsevasta velkakriisistä, sanoo Odenwall.

Epävarmuus tulee esiin selkeästi myös kysyttäessä velkakriisin ratkaisijaa. 31 % mielestä EU ratkaisee velkakriisin, 19 %:n mielestä Euroopan keskuspankki. 27 % suomalaisista ei tiedä, kuka voisi toimia velkakriisin ratkaisijana.

Kenen uskot ratkaisevan velkakriisin?

–  EU nähdään suurena pelastajana, mikä on yllättävää, sillä 16 % pitää EU:ta syyllisenä velkakriisiin. Maiden ei uskota kuitenkaan selviävän kriisistä yksin. Tämä näyttää pitävän paikkansa lyhyellä aikavälillä, mutta pidemmän päälle ei ole kestävää ratkaista velkaongelmaa laskemalla liikkeelle lisää rahaa. Muutoksien, joita nyt tapahtuu sekä Kreikan että Italian hallituksissa, olisi pitänyt tapahtua jo kuukausia sitten. Poliitikot tuntuvat olevan huolissaan enemmän omasta pestistään kuin kansansa taloudellisesta tulevaisuudesta, sanoo Odenwall.

Pitäisikö Kreikan vetäytyä euroyhteisöstä?

–  Niiden suomalaisten mielestä, jotka pitävät Kreikan hallitusta syyllisenä velkakriisiin, Kreikan pitäisi jättää euroyhteisö. Tutkimuksen mukaan kreikkalaiset ovat syyllisiä velkakriisiin ja saavat kantaa syntipukin raskaan taakan, sanoo Odenwall.

Minkä maan uskot ajautuvan velkakriisiin seuraavaksi?

Suurin osa suomalaisista oli samaa mieltä siitä, mikä maa ajautuu velkakriisiin seuraavaksi. Kuusi kymmenestä suomalaisesta (60 %) uskoo Italian ajautuvan velkakriisiin. Seuraavaksi eniten veikattiin Portugalia (10 %) ja Espanjaa (9 %). Ainoastaan 6 % oli sitä mieltä, ettei mikään maa ajaudu enää velkakriisiin.

33 % suomalaisista uskoo, että pörssissä on nyt oston paikka. 33 % ei koe nyt olevan hyvä hetki ostaa ja 34 % ei ota asiaan kantaa.

Uskotko, että pörssissä on nyt oston paikka?

–  Pörssin ja talouden levottomina aikoina riskit nähdään yhtäkkiä selvemmin kuin hyvinä aikoina. Pörssissä heilahtelee ja tuotot ovat epävarmoja ja epätasaisia. Monet sijoittajat toimivat pelon ja pörssipsykologian sanelemina. Usein on kyse laumakäyttäytymisestä. Osakemarkkinoille lähdettäessä sijoitushorisontin tulee olla jo päätetty, eikä pitkäntähtäimen strategiaa kannata hylätä. Sijoittajien tulisi yrittää pitää pää kylmänä ja seurata kehitystä, mikäli osakkeita ei ole pakko myydä juuri nyt, neuvoo Odenwall.

Tutkimuksen toteutti marraskuussa 2011 (vk 44) tutkimusyhtiö CINT. Kyselyyn vastasi 1 087 henkilöä ja virhemarginaali on +/-3 %.

Lisätietoja:
Niklas Odenwall, Nordnet Suomen maajohtaja, 040 5656 043 tai niklas.odenwall@nordnet.fi


Nordnet provides services that simplify savings, investments and loans to private investors in the Nordic region. We focus on active savings with a modern and smart approach. The holding company, Nordnet AB (plc), is listed on NASDAQ OMX Stockholm. Nordnet Bank AB is the leading broker in the Nordic region with about 384,000 accounts in Sweden, Norway, Denmark and Finland. Visit us at www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk and www.nordnet.fi.


Filer