2013-06-04

Advarer mot “bingotek”

Fondsstatistikken fra Nordnet for mai måned viser en eksplosiv interesse for fond. Fondssparerne fnyser av uttrykket “sell in May and stay away”. Spareøkonom Sissel Olsvik Vammervold vil imidlertid advare mot å spare for mye i de populære biotek-fondene som har blitt favoritter blant fondssparerne. Skyhøy risiko, sier hun.


Fondsstatistikken for mai måned viser rekordhøy omsetning på over 440 millioner kroner og netto kjøp på 77 millioner kroner. Fondssparerne oppfører seg altså helt motsatt av de private aksjesparerne som lempet ut aksjer i mai. Spareøkonom Sissel Olsvik Vammervold har analysert statistikken og er litt bekymret for noen av de private sparernes fondspreferanser.

 Biotekfond er en gjenganger i fondsporteføljer når det har gått svært bra i denne typen fond en stund. Det nest mest populære fondet i mai, UBS Biotech, har hatt en avkastning på hele 41 prosent i år. Man får ikke en slik avkastning uten tilsvarende risiko og selv om det er lavere risiko i fond enn i enkeltaksjer, er det uansett skyhøy risiko innen biotekbransjen. Jeg har tidligere døpt sektoren om til “bingotek”, forteller Sissel Olsvik Vammervold.

Spareøkonomen viser til at nordmenn fremdeles har lavere kunnskap om aksjemarkedet og fondssparing sammenlignet med våre nordiske naboer og er opptatt av at private sparere skal ha fornuftig sparing med en risiko man håndterer og forstår.

 I min jobb får jeg ofte høre fra folk at aksjemarkedet er å sammenligne med lotto. Man må altså ha råd til å tape pengene man “satser”. Dersom man sparer i fond med så høy risiko som biotekfond har, kan jeg forstå holdningen, for da er det dessverre stor sjanse for at man kan gå på en ordentlig smell med sparepengene sine. Biotek bør i beste fall være et krydder i spareporteføljen. Hovedvekten bør ligge på brede globale og nordiske fond. Da kan jeg over tid vise til overbevisende dokumentasjon om hvorfor aksjemarkedet er et langt mer egnet sted for sparepengene enn lotto, påpeker Vammervold.

Mest kjøpt Mest solgt
DNB NOR OBLIGASJON I FIDELITY THAILAND FUND
UBS EQUITY FUND – BIOTECH ALFRED BERG HØYRENTE
ALFRED BERG LANG OBLIGASJON ODIN SVERIGE
ALLIANZ THAILAND EQUITY A EUR STOREBRAND VEKST
FORTE OBLIGASJON KLP OBLIGASJON GLOBAL II
JPMORGAN GLOBAL HEALTHCARE A (dist) – USD SKAGEN KONTIKI
DNB FINANS ALFRED BERG KORT OBLIGASJON
INVESCO PACIFIC FUND A Dist DNB NOR NORGE SELEKTIV I
SKAGEN M2 HANDELSBANKEN LATIN AMERIKA
KLP AKSJE GLOBAL INDEKS IV ODIN EUROPA SMB

Statistikken som presenteres baseres på Nordnets 53.000 kunder i Norge for mai måned.

For mer informasjon, kontakt:
Sissel Olsvik Vammervold, Spareøkonom Nordnet Norge,

Tlf dir: 47 23 33 30 12, Mob: 47 907 82 282,
sissel.olsvik.vammervold@nordnet.no

Nordnet is a Nordic online bank with about 463,000 accounts in Sweden, Norway, Denmark and Finland. We provide services that simplifies savings and loans. With a modern and smart approach, we focus on active savers. The holding company, Nordnet AB (plc), is listed on NASDAQ OMX Stockholm. Visit us at www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk and www.nordnet.fi.

Filer