2022-05-05

Aktiemarkedet gav mavepuster til de private investorer i april

Den stigende inflationsfrygt og fortsatte kursfald på aktiemarkedet gennem april har været en giftig cocktail for de private investorer. Antallet af handler pr. handelsdag faldt med 6,9% sammenlignet med marts 2022. De private investorer køber fortsat flere aktier end de sælger, men det er tydeligt, at bekymringen er stigende. Måneden bød da også helt atypisk på fire handelsdage med samlet nettosalg.

April måned var kendetegnet ved markante kursfald på aktiemarkedet – først og fremmest drevet af det amerikanske Nasdaq-indeks, der faldt med hele 14%. Her var det ikke mindst Netflix, der tiltrak sig opmærksomheden med tæt på en halvering af aktiekursen i kølvandet på faldende abonnementstal. Det fik de private investorer på banen i og med, at det store fald blev set som en opkøbsmulighed. Aktien blev den næstmest handlede aktie blandt Nordnets knapt 350.000 kunder i april. Herudover blev der også købt op i de to elbilsaktier, Tesla og Rivian, der begge optræder i top 10 for april måned.

Samlet set har antallet af købsordrer oversteget antallet af salgsordrer på Nordnets platform i april – som det har været tilfældet lige siden de få dage i februar, hvor Rusland påbegyndte sin invasion af Ukraine. Billedet bliver dog mindre tydeligt, når det kommer til køb og salg opgjort i handelsværdi. Her har især perioden umiddelbart efter påske båret præg af, at der lå større volumen bag salgsordrerne sammenlignet med købsordrerne.

–  ”Vi ser en klar tendens til, at de mindre private investorer benytter kursfald på enkelte selskaber til at købe op, som det fx har været tilfældet med Netflix. Samtidig er den generelle bekymring i markedet dog for opadgående, og noget tyder på, at de lidt større private investorer i højere grad sælger ud i takt med den stigende inflations- og rentefrygt”, udtaler Anne Buchardt, landechef i Nordnet.

På det hjemlige aktiemarked har udviklingen været mere behersket, og OMX C25 endte da også april med et noget mindre fald på 4%. Her var en af de vigtigste begivenheder et meget positivt regnskab fra Novo Nordisk, som blev månedens mest omsatte aktie i takt med, at de private investorer valgte at tage gevinsten hjem målt på handelsværdi efter den markante kursstigning i kølvandet på regnskabet.

  • ”Med knapt 350.000 kunder på Nordnets platform har vi et godt indblik i de private investorers adfærd. Lige nu holder langt de fleste sig lidt mere på sidelinjen end tidligere, men udnytter også købsmuligheder, når der opstår kursfald på velkendte selskaber. Det er positivt, at de mange nye investorer ikke sælger ud, selvom kursudviklingen er negativ, men tilsyneladende har de lange briller på, og helt generelt investerer med større spredning end tidligere”, siger Anne Buchardt.

I april måned så Nordnet også for første gang en spirende interesse for at investere i obligationsfonde, som ellers har været en overset aktivklasse i mange år.

Samlet set viser Nordnets tal, at handelsaktiviteten på det danske marked i hele april endte på knapt 44.300 handler pr. handelsdag, hvilket er 6,9% lavere end i marts 2022.

De mest omsatte aktier hhv. Danmark og udland ud fra handelsværdi i april 2022:

Danmark:

Novo Nordisk B A/S
Vestas Wind Systems A/S
A.P. Møller – Mærsk B A/S
Danske Bank A/S
Ambu A/S
DSV A/S
Ørsted A/S
Nordea Bank Abp
Bavarian Nordic A/S
Genmab A/S

Udland

Tesla
Netflix
Rivian Automotive A
Advanced Micro Devices
Roblox A
CRAYON GROUP HOLDING
Microsoft
Nordea Bank Abp
Teva Pharmaceutical Industries ADR
Cyngn Inc. – Common stock

For mere information, kontakt:

Lene Nording-Grooss, Kommunikationschef Nordnet Danmark,
+45 22 65 67 11, lene.nording-grooss@nordnet.dk

Nordnet er en ledende nordisk digital platform for opsparing og investering. Gennem innovation, enkelhed og transparens udfordrer vi traditionelle strukturer og giver private investorer adgang til samme information, værktøjer og service som professionelle investorer. Besøg os på www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.