2020-03-02

Coronaviruset fører til svimlende handelsvolumer blant Nordnets kunder

Februar måned går inn i historiebøkene som en av de mest fartsfylte noen gang. De store toneangivende indeksene falt over 10 prosent siste uken i Februar. Frykten for coronaviruset har ført til at verdens aksjemarkedet har kommet inn i korreksjonsmodus.

Private investorer hos nettmegleren Nordnet omsatte aksjer for 20,1 milliarder kroner i februar og netto ble det solgt for 444 millioner kroner. Norwegian troner på toppen over de mest kjøpte aksjene, med et nettokjøp på 126 millioner. Nel topper salgslisten, med et nettosalg på 213 millioner kroner.

 • Etter at Corona-viruset for alvor ble oppdaget i Europa har vi sett en enorm omsetning av aksje og verdipapirer hos oss. En omsetning på over 20 milliarder kroner på en måned er så store tall at jeg nesten blir svimmel, forteller investeringsøkonom i Nordnet, Mads Johannesen.
   

Investeringsøkonomen er overrasket over at Norwegian er det selskapet som er mest nettokjøpt i februar måned.

 • I løpet av februar måned har kursen i Norwegian vært ned over 50 prosent. Grunnen til dette er frykten for at coronaviruset skal føre til at færre vil reise. Hvis dette blir tilfellet vil fly og reiselivsselskaper slite med inntjeningen fremover. I Norwegian sitt tilfelle vil dette være katastrofalt, da selskapet har store låneforfall i tiden fremover. Gitt den voldsomme kursreaksjonen tror jeg markedet på langt nær priset inn en ny emisjon i selskapet, forklarer Johannesen.
   

Børsmåneden februar var øvrig preget av kvartalspresentasjoner og nyheter knyttet til utviklingen av coronaviruset i Europa. Februar måned endte ned 10 prosent. Ettersom WHO har erklært krisetilstand i Kina og i store deler av den vestlige verden følges dette opp nøye av markedet. Frykten baserer seg i hovedsak på om vi vil se en ytterligere spredning og om viruset skulle mutere, noe som vil skape ytterligere problemer. I løpet av februar måned har store europeiske land innført karantenetilstander for flere byer og områder.

 • Skulle viruset utvikle seg til en global pandemi vil dette ha dramatiske konsekvenser for verdensøkonomien. Dette vil også ha langsiktige innvirkninger på økonomien, da produksjonen av varer og tjenester har stoppet opp i store deler av verden.
   
 • Den siste tids korreksjon i aksjemarkedet forteller også omverden at markedet priser inn risikoen for en global resesjon, sier Johannesen.

Nordnets kunder har i februar måned brukt korreksjonen til å kjøpe seg opp i sykliske selskaper som har falt mye på kort tid. Her kan man nevne Norwegian, Aker BP og Equinor. På salgssiden blinker igjen Nel seg ut som en soleklar kandidat, tett fulgt av Yara.

 • Frykten for en global resesjon har sablet ned oljeprisen og vi er ned over 16 prosent i februar måned. Dette har naturligvis gjort at selskaper som Equinor og Aker BP har hatt en tøff måned med kursfall på 15-20 prosent.Samtidig har prisingen kommet så langt ned, at disse selskapene nå gir en utbytteavkastning på 6-7 prosent. Det anser nok veldig mange investorer som svært attraktivt, gitt et rekordlavt rentenivå.
   
 • Får man handlet et selskap som Equinor som har en bunnsolid kredittrating og balanse til en utbytteavkastning på over 6 prosent, anser nok de fleste kunder dette som en hyggelig investering på litt lengre sikt, forteller Investeringsøkonomen.

Johannesen ser også en økende aktivitet i såkalte «sikringsprodukter» som er blitt handlet langt mer enn før.

 • Vi ser at i løpet av februar måned at såkalte «hedging» produkter har blitt flittig handlet blant våre kunder, dette viser at stadig flere kunder er opptatt av å kunne «sikre» seg i perioder markedsuro. Tilgjengeligheten av disse produktene har blitt så god at vi ser en stadig økende trend på at privatpersoner også handler disse.

På salgstoppen troner NEL, Yara og Bank Norwegian de mest solgte aksjene i februar måned.

 • På et tidspunkt i februar hadde Nel en markedsverdi på nesten 20 milliarder kroner. Det var 10 ganger større enn XXL og like mye som Selvaag Bolig, Norwegian, Europris og ABG Sundal Collier til sammen. Det er enorme tall for et selskap som foreløpig ikke har vist evne til å tjene penger. Siste uken i februar har derimot selskapet falt nesten 30 prosent, som sannsynligvis har skremt en del investorer, avslutter Nordnet økonomen.

Mest kjøpte aksjer

Selskap Kjøp i kroner
Norwegian Air Shuttle 126 678 755
Aker BP 98 375 846
Equinor 61 940 665
Axactor 57 443 899
DNO 47 290 405
Norsk Hydro 33 455 164
Hunter Group 32 596 872
Aker Solutions 24 542 303
Kitron 14 795 183
Gaming Innovation Group 12 914 726

Mest solgte aksjer

Selskap Salg i kroner
NEL -213 159 464
Yara International -177 242 304
Norwegian Finans Holding -64 879 633
Scatec Solar -56 669 403
Funcom -34 004 994
Photocure -27 297 401
Tomra Systems -26 496 356
Lerøy Seafood Group -25 617 840
Mowi -24 211 172
Selvaag Bolig -22 560 749

For mer informasjon, kontakt:
Mads Johannesen, Investeringsøkonom Nordnet Norge, tel. 936 583 83
E-mail: mads.johannesen@nordnet.no

Nordnet er en digital bank for sparing og investeringer som opererer i Norge, Sverige, Finland og Danmark. Med brukervennlighet, tilgjengelighet, et bredt tilbud og lave priser, gir vi kundene våre muligheten til å nå sine ambisjoner som sparere. Besøk oss på www.nordnet.no, www.nordnetab.comwww.nordnet.se, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.