2014-04-29

Ennätysryntäys Talvivaaran osakkeeseen tilinpäätöksen aattona

Nettipankki Nordnet selvitti suomalaisten piensijoittajien kaupankäynti- ja omistustiedot Talvivaaran osakkeen osalta yhtiön tilinpäätöstiedotteen aattona. Nordnetissä Talvivaara on noussut raketinomaisesti kolmanneksi omistetuimmaksi pörssiosakkeeksi heti Nokian ja Fortumin jälkeen.


Talvivaara kertoi 17.4.2014 erillisellä tiedotteella julkaisevansa tilinpäätöstiedotteensa keskiviikkona 30.4.2014. Markkinaehtoisesti yhtiön maksukyvyttömyys on ollut jo pitkään selvää, joten piensijoittajat ovat odottaneet kuumeisesti mitä tahansa signaalia valtion rahahanojen avautumisesta.

Nyt sellaiseksi on tulkittu yhtiön tilinpäätöksen lopullinen julkaisupäivämäärä. Talvivaara sai talven aikana kaksi poikkeuslupaa lykätä tilinpäätöstiedotteensa julkistamista. Yhtiö tiedotti ensimmäisestä poikkeusluvasta 24.1.2014 ja toisesta 26.3.2014.

Piensijoittajien kauppamäärät moninkertaistuneet

Tieto Talvivaaran tulossa olevasta tilinpäätöksestä villitsee suomalaista sijoittajakansaa kaupungeista maakuntiin. Nordnetin kautta osakekauppaa käyvien piensijoittajien Talvivaara-kauppojen määrä kasvoi 21.–25.4.2014 välisenä aikana osakkeen pörssivaihdon euromäärällä mitattuna 25-kertaiseksi suhteessa maaliskuun 2014 keskimääräiseen viikkotason kaupankäyntiaktiviteettiin.

– Talvivaaraa viime viikolla ostaneiden eri salkkujen lukumäärä on 8-kertainen suhteessa maaliskuun viikkotason keskiarvoon ja 5-kertainen suhteessa huhtikuun alkuun. Sitkeä unelma jättipotista kiihdyttää pörssilottoa, kommentoi Nordnet Suomen osakestrategi Jukka Oksaharju.

Pelipaperi kiinnostaa nuoria sijoittajia

Ikäluokittain Talvivaaran osake kiinnostaa erityisesti 26–35 -vuotiaita. Alle 35-vuotiaat piensijoittajat edustavat Talvivaaran omistuksesta yhteensä 52 prosenttia.

26–35 vuotta: 28,8 prosenttia omistuksesta
17–25 vuotta: 18,7 prosenttia omistuksesta
36–45 vuotta: 18,0 prosenttia omistuksesta
46–55 vuotta: 13,8 prosenttia omistuksesta
56–65 vuotta: 11,7 prosenttia omistuksesta
0–16 vuotta: 4,5 prosenttia omistuksesta
66–76 vuotta: 4,0 prosenttia omistuksesta
77+ vuotta: 0,5 prosenttia omistuksesta

– Tyypillinen Talvivaara-sijoittaja on alle 35-vuotias kaupunkilaismies. Toiveet äkkirikastumisesta ja elintason pikaisesta nostamisesta ovat voimissaan. Tallinnan-lautta halutaan vaihtaa Thaimaan-koneeseen ja omat käsipainot kuntosalikorttiin, kiteyttää Oksaharju.

Naiset ovat miehiä parempia sijoittajia

Nordnetin kautta osakekauppaa käyvistä Talvivaara-sijoittajista 85,1 prosenttia on miehiä ja 14,9 prosenttia naisia. Vähintään yhden Talvivaaran osakkeen omistavien miesten salkkukohtainen mediaaniomistus on tilinpäätöksen aattona 284 euroa. Vastaava lukema on naisilla 189 euroa.

– Rahoitustieteessä professorit Barber ja Odean ovat tehneet seitsenvuotisen tutkimuksen, joka käsittää kaikkiaan 35 000 kotitaloutta. Heidän johtopäätöksensä mukaan naiset ovat riskinjanoisia miehiä parempia sijoittajia objektiivisuutensa ja turvaavan sijoitusstrategiansa johdosta. Talvivaaran tapaus ei anna aihetta uuteen tutkimukseen, päättelee Oksaharju.

Länsi-Suomessa massiivinen Talvivaara-innostus

Maantieteellisesti Talvivaaran osake kiinnostaa erityisesti länsisuomalaisia, jotka edustavat suomalaisten piensijoittajien keskuudessa omistuksesta jopa 48,5 prosenttia eri salkkujen lukumäärällä mitattuna.

Länsi-Suomi: 48,5 prosenttia omistuksesta
Etelä-Suomi: 26,8 prosenttia omistuksesta
Pohjois-Suomi: 13,0 prosenttia omistuksesta
Itä-Suomi: 11,6 prosenttia omistuksesta
Ahvenanmaa: 0,1 prosenttia omistuksesta

– On huomionarvoista, että vastoin yleistä käsitystä Talvivaaran piensijoittajaomistus ei olekaan paikallista. Esimerkiksi joka neljännen porilaisen salkusta löytyy vähintään yksi Talvivaaran osake. Myös Turussa Talvivaaraa on ostettu joka viidenteen salkkuun. Onko vanhoilla telakkapaikkakunnilla opittu, että valtio omistajaluettelossa pitää varmimmin ison konkurssin loitolla, pohtii Oksaharju.

Piensijoittajan teemana tupla tai kuitti

Veikkaus Oy on saanut Talvivaarasta vakavasti otettavan kilpailijan. Talvivaaran osakkeesta on tullut noin 0,10 euron tasoon valahtaneella, edulliselta tuntuvalla yksikköhinnallaan enemmän kuin unelma onnesta.

– Sijoittaisin kymmensenttiseni mieluummin tyhjiin lasipulloihin. Todennäköisyys pantin arvon kaksinkertaistumiselle on vähintään satakertainen Talvivaaraan verrattuna, summaa Oksaharju.

Lisätietoja antaa:
Jukka Oksaharju, Nordnet Suomen osakestrategi
050 376 0589 / jukka.oksaharju@nordnet.fi


Nordnet is a Nordic online bank with about 483,000 accounts in Sweden, Norway, Denmark and Finland. We provide services that simplifies savings and loans. With a modern and smart approach, we focus on active savers. The holding company, Nordnet AB (plc), is listed on NASDAQ OMX Stockholm. Visit us at www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk and www.nordnet.fi.