2020-02-02

Fondskundene ikke skremt av coronavirus

Nordnets fondskunder nettokjøpte aksjefond for 500 millioner i desember. Det er rekord i en enkelt måned, og viser at fondskundene ikke er skremt av spredningen av coronaviruset.

– Januar pleier å være en god måned for fondskjøp, slik er det også i år, sier Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet. Han peker på den velkjente januareffekten på børsene samt at en del nordmenn trolig har fondssparing som nyttårsforsett. I tillegg har nok mange fått med seg at 2019 var et uvanlig lønnsomt år for fondskunder, hvor de fleste aksjefondene hadde en avkastning på mellom 20 og 30 prosent.

Nordnets privatkunder nettokjøpte fond for 546 millioner kroner i januar. Aksjefond ble kjøpt for 500 millioner, og kombinasjonsfond ble kjøpt for 13 millioner. Rentefond ble kjøpt for 33 millioner.

– Et så høyt nettokjøp av fond er rekord for en enkeltmåned for Nordnet Norge, og tyder på at fondskundene ikke er skremt av coronaviruset – i alle fall ikke så langt, kommenterer Sættem. 

Børsoppgang i starten, så kursfall etter virusutbrudd

Børsmåneden januar var preget av utviklingen av coronaviruset, som ble oppdaget i Kina. Frem til nyheten ble kjent, rundt 20. januar, var det god stemning på verdens børser. Etter nyheten sprakk og dødstallene økte, har aksjemarkedene falt.

Oslo Børs endte måneden ned med 1,5 prosent. USA-børsene endte januar så vidt i pluss, mens de asiatiske børsene falt mest, siden Kina var sentrum for smitten: Hong Kong var ned 6 prosent, og Tokyo ned 4 prosent i januar.  

Indeksfond, eiendomsfond og IT-fond på kjøpstoppen

På topp 10-listen over de mest kjøpte fondene i januar finner vi tre globale indeksfond samt fire teknologifond. På andreplass ligger Odin Eiendom – et fond som steg hele 58 prosent i fjor – og som har fått en knallstart i 2020, med 6 prosent oppgang i januar.

– Nordiske eiendomsfond, og da spesielt Odin Eiendom, har hatt en veldig sterk avkastning i flere år – og det har våre kunder vært oppmerksomme på lenge. Superavkastningen kan dels tilskrives at eiendomssektoren er spesielt rentesensitiv, forklarer spareøkonomen.

På topp 10-listen over de mest solgte fondene finner vi tre norske aksjefond, som investerer på Oslo Børs, tre Skagenfond og to high yield-rentefond.  
 
Topp 10 nettokjøpte fond i januar:

KLP AKSJEGLOBAL INDEKS V
ODIN EIENDOM
DNB GLOBAL INDEKS
DNB TEKNOLOGI
BLACK ROCK WORLD TECHNOLOGY
KLP AKSJEGLOBAL MER SAMFUNNSANSVAR
HANDELSBANKEN USA INDEX
JPMORGAN US TECHNOLOGY
BGF NEXT GENERATION TECHNOLOGY
FORTE OBLIGASJON

Topp 10 nettosolgte fond i januar:

NORDNET SUPERFONDET NORGE
LANDKREDITT HØYRENTE
SKAGEN VEKST
SKAGEN GLOBAL
SKAGEN KONTIKI
ALFRED BERG GAMBAK
FORTE TRØNDER
KLP STATSOBLIGASJON
ODIN NORDEN
ALFRED BERG HØYRENTE

Bjørn Erik Sættem, Spareøkonom i Nordnet
Tlf: 920 45 330
Mail: bjorn.saettem@nordnet.no

Nordnet er en digital bank for sparing og investeringer som opererer i Norge, Sverige, Finland og Danmark. Med brukervennlighet, tilgjengelighet, et bredt tilbud og lave priser, gir vi kundene våre muligheten til å nå sine ambisjoner som sparere. Besøk oss på www.nordnet.no, www.nordnetab.comwww.nordnet.se, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.