2019-06-29

Fondskunder posisjonerer seg for en korreksjon

Aksjemarkedene steg igjen i juni, men negativ utvikling i handelskrigen skremte fondskundene.

Nordnets privatkunder nettosolgte fond for 67 millioner kroner i juni. Aksjefond ble solgt for 94 millioner, mens rentefond ble kjøpt for 23 millioner og kombinasjonsfond ble kjøpt for 4 millioner.

– Det virker som om våre fondskunder posisjonerer seg for en korreksjon. Både i mai og juni har Nordnetkundene solgt mer aksjefond enn de har kjøpt. Mange aksjeeksperter har understreket paradokset ved at børsene er nær all time high, mens nyhetsbildet preges av negative hendelser om handelskrig og lavere økonomisk vekst, sier Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet.

Etter en tung mai-måned på børsene, steg kursene igjen i juni. Verdensindeksen steg ca 4 prosent i sommermåneden, og er opp sterke 15 % hittil i år. Oslo Børs steg knappe 2 prosent i juni, og er opp ca 8 prosent i år.

G20-møtet er viktig

Utfallet av helgens G20-møte er viktig for aksjemarkedets videre utvikling.

 Handelskrigen truer global vekst. Resulterer møtene i fremskritt i forhandlingene mellom USA og Kina, vil trolig aksjemarkedene reagere positivt, uttaler Sættem. Hvis det derimot ikke kommer noe ut av G20-møtet i Japan, kan det bidra til nye børsfall.

Indeksfond på kjøpstoppen

6 av 10 fond på 10-på-topp-listen over de mest kjøpte fondene i juni er indeksfond. Resten er aktive fond med god historikk, samt et absoluttfond.

– Vi merker økende interesse for indeksfond. Disse fondene sikrer deg markedets avkastning til en lav pris, avslutter spareøkonomen.

TOPP 10 NETTOKJØPTE FOND I JUNI:
KLP AKSJE GLOBAL INDEKS IV
DNB TEKNOLOGI 
ALFRED BERG GAMBAK
NORDNET SUPERFONDET NORGE
STOREBRAND VEKST
DNB GLOBAL EMERGING MARKETS INDEKS
STOREBRAND N INDEKS ALLE MARKEDER
KLP AKSJE VERDEN INDEKS
KLP AKSJEFREMVOKSENDE MARKEDER II
SISSENER CANOPUS
TOPP 10 NETTOSOLGTE FOND I JUNI:
HOLBERG KREDITT 
STOREBRAND GLOBAL MULTIFAKTOR VALUTASIKRET
DELPHI N NORDIC 
SKAGEN FOCUS
DELPHI N EUROPE 
SKAGEN KONTIKI
SKAGEN VEKST
SCHRODER ISF JAPANESE OPPORTUNITIES
PARETO PARETO INVESTMENT FUND
JPMORGAN CHINA FUND

Bjørn Erik Sættem, Spareøkonom i Nordnet
Tlf: 920 45 330
Mail: bjorn.saettem@nordnet.no

Nordnet er en digital bank for sparing og investeringer som opererer i Norge, Sverige, Finland og Danmark. Med brukervennlighet, tilgjengelighet, et bredt tilbud og lave priser, gir vi kundene våre muligheten til å nå sine ambisjoner som sparere. Besøk oss på www.nordnet.no, www.nordnetab.comwww.nordnet.se, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.