2010-06-10

Fotball-VM betyr dårlig børs

​Børsen går dårligere de måneder når fotball-VM spilles, i alle fall hvis vi skal tro på historien. Det viser en undersøkelse gjort av Nordnet som tar for seg alle børsmåneder siden VM i Mexico i 1970 fram til i dag.

Historiens første fotball-VM ble spilt i Uruguay, og totalt har det blitt spilt 18 verdensmesterskap i fotball siden den gang. Snart sparkes den nittende turneringen i gang, denne gangen i Sør-Afrika.

Siden 1970 har det blitt spilt 10 verdensmesterskap, og børsen har i samme periode steget med til sammen 1831 %. Dette tilsvarer en gjennomsnittlig avkastning per måned på 0,89 %. Ser man kun på de månedene hvor fotball-VM har blitt arrangert etter 1970 har derimot børsen falt 11,96 %, eller gjennomsnittlig 0,75 % per måned.

– At børsen går dårligere når fotball-VM arrangeres er nok en ren tilfeldighet, og man bør ikke legge for mye vekt på dette. Fotball er dog verdens største sport, og spesielt når kampene går på tv i arbeidstiden så vil dette kunne påvirke produktiviteten i bedriftene, sier Anders Skar daglig leder i Nordnet Bank.

De fleste fotball-VM arrangeres i sommermånedene juni og juli. For alle juni og juli måneder siden 1970 hvor det ikke har blitt arrangert et fotball-VM, har børsen gitt en gjennomsnittlig avkastning på 2,03 %. Det vil si hele 2,78 % bedre enn de juni og juli månedene hvor fotball-VM har blitt arrangert.

Den beste børsmåneden i forbindelse med et VM, etter 1970, var når mesterskapet ble arrangert i USA i 1994. Da steg børsen 12,02 %. Den dårligste børsmåneden i forbindelse med et VM var Spania-VM i 1982. Da falt børsen med 9,04 %.

– Selv om et verdensmesterskap i fotball ikke har noen større effekt på børsutviklingen, så finnes det selvfølgelig mange bransjer som nytter godt av et slikt arrangement. Jeg vil tro at for eksempel bryggerinæringen, spilleselskaper og leverandører av hjemmeelektronikk øker salget i månedene når fotball-VM spilles, sier Anders Skar.

Undersøkelsen har tatt utgangspunkt i MSCI Norway (NOK) indeksen som måler den gjennomsnittlige utviklingen på Oslo Børs. MSCI Norway indeksen er tilgjengelig fra 1.1.1970 og fram til i dag, og undersøkelsen inkluderer dermed alle børsmåneder fram til mai 2010. Flere fotball-VM spilles både i juni og juli måned, i disse tilfellene har både avkastningen i juni og juli blitt lagt til grunn.

For ytterligere informasjon, kontakt: Anders Skar, Daglig leder Nordnet Norge, +47 233 330 16, +47 959 222 77 - anders.skar@nordnet.no

Nordnet provides services that simplify savings, investments and loans to private investors in the Nordic region. We focus on active savings with a modern and smart approach. The holding company, Nordnet AB (plc), is listed on NASDAQ OMX Stockholm. Nordnet is the leading broker in the Nordic region with about 310,000 accounts in Sweden, Norway, Denmark, Finland, Germany and Luxembourg. Visit us at www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk, www.nordnet.fi, www.nordnet.de and www.nordnet.lu.