2019-12-02

Jacob Schram er ny sjef i Norwegian – Nordnets kunder er på kjøpern

November har vært en actionfylt måned med selskapenes kvartalsresultater i fokus. Etter en oktober måned der private sparere reduserte sin eksponering mot aksjer, er kundene igjen tilbake på kjøpern. Jacob Schram kan glede seg over at Nordnets private sparere liker valget av ny toppsjef i Norwegian, og aksjen troner på topp av de mest kjøpte aksjene.

Private investorer hos nettmegleren Nordnet omsatte aksjer for 12,7 milliarder kroner i november og netto ble det kjøpt for 87 millioner kroner. Norwegian troner på toppen over de mest kjøpte aksjene, med et nettokjøp på 37 millioner. Nel topper salgslisten, med et nettosalg på 60 millioner kroner.

 • I midten av november fikk markedet (noe uventet) beskjed om at den tidligere sjefen for bensinstasjonskjeden Circle K, Jacob Schram tar over som ny toppsjef i Norwegian. Jeg tror helt klart tanken bak denne ansettelsen er at Norwegian skal skvise mer penger ut av kunden per flytur. Dette skal gjøres ved å tilby mer varer og tjenester på hver enkelt flytur, i tillegg til ekstratjenester som plassreservasjon, fast-track og lignende.
   
 • Dette klinger godt med Norwegian sin nye strategi om å transformere seg fra et vekstselskap til et lønnsomt selskap. I og med at konkurransen i forhold til billettpriser er sterk, må selskapene finne andre måter å tjene penger på. Her kommer Schram sin erfaring i fra bensinstasjoner inn, der hele businessmodellen kretser rundt dette. I utgangspunktet fyller man kun bensin på en bensinstasjon, men som vi alle vet, er det veldig lett å raske med seg en Cola og en pølse når man først er der inne. Dette tror jeg er et grep som kan virke til fordel for Norwegian, da de kan spille på identisk strategi, sier investeringsøkonom i Nordnet, Mads Johannesen.

Børsmåneden november var øvrig preget kvartalspresentasjoner og nyheter knyttet til handelskrigen mellom USA og Kina. November måned endte ned 0,7 prosent. Grunnen til dette har vært et noe blandet kvartalsbilde, samt at børskjempene DNB og Equinor har falt henholdsvis 2 og 9 prosent i november måned. Ser man til USA så har det vært en meget god utvikling med ny «all-time-high». Dette har sin rot i at de velkjente FANG-aksjene (Facebook, Amazon, Netflix og Alphabet (Google)) og 75 prosent av de andre amerikanske selskapene har slått analytikernes inntjeningsforventninger. I tillegg til dette ser man at markedet nå anser risikoen for en rentehevning i USA som svært lite sannsynlig i nær fremtid. Med en snitt P/E på rundt 18 for verdens børser og en risikofri rente på 1,7 prosent er det fortsatt ingen gode alternativer til den meravkastningen aksjemarkedet gir.  

Samtidig har markedet tatt godt imot at både USA og Kina ser ut til å få på plass «fase 1-avtalen» av en forhåpentligvis endelig handelsløsning på sikt. Dette har fått investorer til å fornye troen på selskaper som tidligere har vært preget av handelskrigen, deriblant Caterpillar, Norsk Hydro og FEDEX.

Nordnets kunder har i november måned kjøpt store selskaper som har falt mye, som Norwegian, BW Offshore og Lerøy Seafood. På salgssiden blinker Nel seg igjen ut som en soleklar kandidat.

 • I tillegg til Norwegian, ser vi at BW Offshore er en av de mest nettokjøpte aksjene i november. Aksjen er i november måned ned over 8 prosent, men etter oppløftene kvartalstall guider når flere analytikere aksjen opp mellom 30-40 prosent, dette tror jeg våre kunder anser som attraktivt, sier Johannesen.

På salgstoppen troner NEL, Aker BP og Grieg Seafood de mest solgte aksjene i november måned.

 • En klønete formulering fra Nikola-ledelsen etter lanseringen av sin batteriteknologi førte til voldsomme kursreaksjoner i Nel. Våre kunder er fortsatt negative til aksjen.

  Nordnets investeringsøkonom understreker at de fleste av Nordnet sine kunder har tjent mye penger ved å eie Nel-aksjen i 2019.

 • Selv om det har vært en rekke hendelser i Nel-aksjen hittil i år, er aksjen opp over 75 prosent. Dette til tross for en klønete formulering fra Nikola i November, som førte til en intradags-bevegelse på over 20 prosent, eksplosjonen i Sandvika og noe skuffende kvartalsresultater. Jeg tror derimot at våre kunder anser årets reise som mer enn vellykket og vi har i stor grad sett en gevinstsikring i Nel de siste månedene, avslutter Mads Johannesen i Nordnet.  

  Mest kjøpte aksjer

  Selskap Kjøp i kroner
  Norwegian Air Shuttle 37 427 704
  BW Offshore Limited 34 214 268
  Lerøy Seafood Group 33 885 977
  Ocean Yield 30 739 891
  FLEX LNG 30 083 994
  SalMar 23 454 504
  DNO 22 976 400
  Seadrill 16 814 926
  Funcom 14 389 311
  IDEX Biometrics 13 171 886

  Mest solgte aksjer

  Selskap Salg i kroner
  NEL -60 015 529
  Aker BP -37 762 034
  Grieg Seafood -33 717 022
  Equinor -31 483 983
  Avance Gas Holding -22 977 007
  Europris -20 217 040
  Norwegian Finans Holding -19 732 407
  Subsea 7 -14 822 300
  Photocure -12 238 979
  Storebrand -11 068 574

For mer informasjon, kontakt:
Mads Johannesen, Investeringsøkonom Nordnet Norge, tel. 936 583 83
E-mail: mads.johannesen@nordnet.no

Nordnet er en digital bank for sparing og investeringer som opererer i Norge, Sverige, Finland og Danmark. Med brukervennlighet, tilgjengelighet, et bredt tilbud og lave priser, gir vi kundene våre muligheten til å nå sine ambisjoner som sparere. Besøk oss på www.nordnet.no, www.nordnetab.comwww.nordnet.se, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.