2011-10-04

Jojobørser i september; frykt men ingen panikk

Børsene rundt om i verden fulgte et jojomønster i september og endte med børsnedgang i de fleste markeder. Inntrykket mange har er at sparerne nå sitter på gjerdet. Likevel trekker småsparerne tilbake til sparing i fond, viser statistikk fra Nordnet.


Statistikken over fondshandelen i Nordnet for september viser at det ble kjøpt mer fond enn det ble solgt. Omsetningen er ned 49 prosent fra rekordmåneden august, men det ble likevel nettokjøpt fond for 9,4 millioner. 49 prosent av omsetningen var i rentefond mens 47 prosent av omsetningen var i aksjefond. De aller fleste ordrene (84 prosent)ble gjort i aksjefond.

– Selv gjennom børsstormen i august så vi at sparerne ikke stanset sparingen sin og det samme skjedde også i september. Det ser ut som fondssparerne er tro mot spareavtalen sin og holder hodet kaldt, sier Sissel Olsvik Vammervold, Spareøkonom i Nordnet.

– Selv om mange føler at det er vanskelig å sette mye penger i aksjemarkedet i disse dager, så er det fortsatt en andel av sparingen til de aller fleste som sparer via Nordnet som settes i aksjefond. Vi anbefaler at man har god horisont på sparing i aksjer og aksjefond. Da handler man nå på nivåer som ligger lavt historisk sett og det er sannsynlig at man kan få god avkastning over tid på det man kjøper nå, fortsetter Olsvik Vammervold.

I statistikken over mest kjøpte fond finner vi i stor grad rentefond. Aksjefondene på listen er billige indeksfond. KLP topper statistikken med sitt pengemarkedsfond og sitt obligasjonsfond, KLP Pensjon II.

– Det er tydelig at fondssparerne i Nordnet blir stadig mer prisbevisste når de handler fond. KLP er kjent for å ha svært lave avgifter og er nå inne på topp 10-listen med fire av sine fond. I tillegg så har vi sett i lang tid at det flyter stadig mer av fondssparernes sparepenger inn i indeksfond, sier Sissel Olsvik Vammervold.

I statistikken over fondene det er gjort flest kjøp i, så ser vi at det er gode og gamle norske husholdsnavn i fondsbransjen som dominerer listen.

– Fondssparerne velger i disse usikre tider å sette penger hos fondsforvaltere som i tillegg til god historikk, er gode på å kommunisere hvorfor de investerer som de gjør. Både Holberg og Delphi er gode på å forklare sammenhenger i markedet på et språk som folk flest forstår og det gir tillit og trygghet, sier Sissel Olsvik Vammervold.

På listen over mest solgte fond finner vi en del internasjonale fond.

– Fondssparerne holder seg helst til det nære og kjære i disse tider. Norge er i særstilling godt økonomisk rustet sammenlignet med mange andre land og da er det naturlig at fondssparerne investerer sparepengene sine her hjemme, avslutter Olsvik Vammervold.


Statistikken som presenteres baseres på Nordnets 50.000 kunder i Norge for september måned.

Kilde: Nordnet
For ytterligere informasjon, kontakt:
Sissel Olsvik Vammervold, Spareøkonom Nordnet Norge, +47 23 33 30 12,  
+47 907 82 282  sissel.olsvik.vammervold@nordnet.no

Filer

Bilder