2011-04-12

Maaliskuu: Hopea ja öljy yksityissijoittajien suosituimmat hyödykkeet

Hopea on tällä hetkellä suosituin hyödyke yksityissijoittajien keskuudessa. Vaikka monien hyödykkeiden hinnat ovat jo ennätyskorkealla, suomalaiset säästäjät ja sijoittajat uskovat niiden nousevan edelleen. Tämä näkyy Nordnetin tilastoista.


– Hopea on uusi kulta. Vaikka kullalla käydään kauppaa koko ajan nouseviin kursseihin, hopean hinta jatkaa nousuaan sitäkin nopeammin. Kullan ja hopean hinnan erotus on historiallisen alhaisella tasolla. Hopean hintaa seuraavat pörssinoteeratut tuotteet olivat erittäin suosittuja yksityishenkilöiden keskuudessa maaliskuussa. Piensijoittajat spekuloivat sekä hinnan nousun että laskun puolesta, Nordnet Suomen arvopaperinvälityksen johtaja Nuutti Hartikainen sanoo.

Hopean hinta on tänä vuonna noussut jo lähes 110 %. Sitten 1980-luvun alun jälkeen hopean hinta ei ole ollut korkeammalla. Myös öljyn hinta on noussut tänä vuonna voimakkaasti – paljon enemmän kuin suurin osa analyytikoista on ennustanut. Vahva hinnan nousu on saanut myös monet piensijoittajat spekuloimaan öljyn hinnan tulevalla suunnalla. Maaliskuun suosituimpien hyödykkeiden listalta löytyy monia öljyn hintaa seuraavia instrumentteja. Myös monien muiden hyödykkeiden hinnat ovat vahvistuneet voimakkaasti tänä vuonna. Sijoittajat haluavat osansa noususta ja ostavat aktiivisesti hyödykkeitä seuraavia pörssinoteerattuja tuotteita. Hopean ja öljyn lisäksi puuvilla, maissi, sähkö ja nikkeli olivat suosittuja sijoituskohteita maaliskuussa.

– Hyödykkeiden ostajat voidaan jakaa kahteen ryhmään. Ensimmäiset ovat spekulantteja, jotka haluavat käyttää hyväksi markkinoiden lyhytaikaisia heilahteluita ja toiset niitä, jotka sijoittavat hyödykkeisiin pitkällä aikavälillä tavoitteinaan strategisesti hajauttaa sijoituksiaan ja suojautua kansainväliseltä inflaatiolta, Nuutti Hartikainen sanoo.

Hartikainen tuo esiin monia perustavanlaatuisia seikkoja, jotka ovat nostaneet hyödykemarkkinoita ylös ja mainitsee muun muassa Kiinan lisääntyneen kysynnän, Venäjän vehnäsadon kuivumisen ja maissin käytön eläinrehuna. Samanaikaisesti spekulantit ovat heiluttaneet kursseja voimakkaasti jo valmiiksi ylikuumentuneilla markkinoilla.

Yksityissijoittajat uskovat hyödykkeiden hintojen nousevan edelleen, mutta samalla he ovat epävarmoja osakemarkkinoiden tulevaisuudesta. Suosituimpien rahastojen listaa hallitsivat maaliskuussa Bull ja Bear -rahastot, jotka peilaavat Tukholman, Oslon ja Frankfurtin pörssien kehitystä. Kun norjalaiset ostavat Bear-rahastoja, jotka viittaavat uskoon Oslon pörssin negatiivisesta kehityksestä, ovat suomalaiset ja ruotsalaiset positiivisempia lyhyellä aikavälillä ja sen tähden ostavat Bull-rahastoja, jotka nousevat markkinoiden noustessa.

– Suomalaisten osakesäästäjien ja -sijoittajien riskinottohalukkuudessa ei nähty merkittävää muutosta kuukauden aikana. Lähi-idän ja Japanin kriisien yhteydessä oli havaittavissa ajoittaista myyntipainetta, mutta koko kuukauden tasolla osakkeita ja muita arvopapereita tuli reilusti enemmän salkkuihin kuin niistä lähti ulos, Nuutti Hartikainen sanoo.

Tilasto perustuu Nordnetin 346 000 suomalaisen, ruotsalaisen, norjalaisen ja tanskalaisen asiakkaan maaliskuun kaupankäyntitilastoihin.

Lähde: Nordnet

Lisätietoja antaa: Nuutti Hartikainen, Nordnet Suomen arvopaperinvälityksen johtaja

+358 9 681 78 499, +358 50 380 3805

Liite 1: 10 eniten ostettua/myytyä pörssinoteerattua tuotetta (ETP) maaliskuussa:

OSTETUIMMAT (MAALISKUU)  MYYDYIMMÄT (MAALISKUU)
1.  XACT BULL 2 (OMXS30) 1.  XACT BEAR (OMXS30)
2.  XACT DERIVAT BEAR (OBX) 2.  XACT DERIVAT BULL (OBX)
3.  XACT OMXS30 (OMXS30) 3.  BULL OMX X4 C (OMXS30)
4.  BULL DAX X4 C (DAX – SAKSA) 4.  BULL VOL X3 C (VOLVO)
5.  BEAR OMXS X4 C (OMXS30) 5.  BULL OMX X3 H (OMXS30)
6.  ISHARES MSCI NORTH AMERICA (USA) 6.  LYXOR ETF RUSSIA (VENÄJÄ)
7.  XACT BEAR 2 (OMXS30) 7.  DB X-TRACKERS S&P 500 2X INVERSE (USA)
8.  OMX HELSINKI 25 INDEKSIOS (OMXH25) 8.  ISHARES MSCI BRAZ INDEX (BRASILIA)
9.  VANGUARD US SMALL CAP VALUE (USA) 9.  BEAR DAX X4 C (DAX – SAKSA)
10.  ISHARES MSCI JAPAN (JAPANI) 10.  OBXEDDBULL (OBX)Liite 2: 10 eniten ostettua/myytyä hyödykettä maaliskuussa:

OSTETUIMMAT (MAALISKUU) MYYDYIMMÄT (MAALISKUU)
1.  BULL SILVER X4 C (HOPEA) 1.  BULL SILVER X4 C (HOPEA)
2.  BEAR EL H (SÄHKÖ) 2.  BEAR EL H (SÄHKÖ)
3.  BEAR SILVER X4 C (HOPEA) 3.  BEAR SILVER X4 C (HOPEA)
4.  BULL VETE H (VEHNÄ) 4.  BULL VETE H (VEHNÄ)
5.  BULL OLJA X4 C (ÖLJY) 5.  BULL OLJA H (ÖLJY)
6.  BEAR VETE H (VEHNÄ) 6.  BULL OLJA X4 C (ÖLJY)
7.  BULL NICKEL H (NIKKELI) 7.  BEAR VETE H (VEHNÄ)
8.  BULL OLJA X3 H (ÖLJY) 8.  BULL OLJA X3 H (ÖLJY)
9.  BULL OLJA H (ÖLJY) 9.  BULL OLJE HA (ÖLJY)
10.  BEAR VETE X4 C (VEHNÄ) 10.  BULL NICKEL H (NIKKELI)

 

Nordnet provides services that simplify savings, investments and loans to private investors in the Nordic region. We focus on active savings with a modern and smart approach. The holding company, Nordnet AB (plc), is listed on NASDAQ OMX Stockholm. Nordnet is the leading broker in the Nordic region with about 346,000 accounts in Sweden, Norway, Denmark and Finland. Visit us at www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk and www.nordnet.fi .

Filer