2021-09-02

Nordisk eiendomsfond på kjøpstoppen i august

Nordnets fondskunder har fortsatt tro på oppgang, tross nye rekordnoteringer på mange børser i august. Aksjefond ble nettokjøpt for 710 millioner kroner. På kjøpstoppen ligger et nordisk eiendomsfond med ny forvalter samt globale indeksfond.

–  Vi fikk nok en sterk børsmåned i august, og både USA-børsene og Oslo Børs nådde nye all time high-nivåer i løpet av måneden, uttaler Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet.

Fond ble nettokjøpt for 815 millioner kroner i august. Aksjefond ble nettokjøpt for 710 millioner kroner. Rentefond ble nettokjøpt for 93 millioner, mens kombinasjonsfond ble nettokjøpt for 12 millioner. (Merk: Disse tallene inkluderer ikke tilflyttede midler til egen pensjonskonto i Nordnet, som ble lansert i februar.)

USA-børsen med over 50 nye toppnoteringer i år

Verdensindeksen steg med knappe to prosent i august, godt hjulpet av amerikanske aksjer, som var opp tre prosent. Oslo Børs var så vidt i pluss i august, og har lagt på seg 18 prosent hittil i år.

– Hittil i år har den brede amerikanske aksjeindeksen S&P 500 hatt over 50 dager med nye rekordnoteringer, såkalt «all time high». Det tyder på et veldig sterkt marked. Oppgangen drives av fortsatt lave renter, gode selskapsresultater og at mye nye penger skal inn i markedet, sier Sættem.

Eiendomsfond og indeksfond på kjøpstoppen

Odin Eiendom er det mest nettokjøpte fondet i august. Aksjefondet investerer i næringseiendom i det nordiske markedet. Fondet byttet forvalter i fjor sommer.

– Normalt er det et salgssignal når forvalter i et suksessfullt fond slutter, siden en ny forvalter ønsker å gjøre endringer i porteføljen, og sjelden klarer å skape like god meravkastning. Da forvalter Øystein Bogfjellmo sluttet i Odin Eiendom i fjor sommer, tenkte jeg at det ville bli vanskelig for Odin å opprettholde den gode historikken til fondet. Men den nye forvalteren, Nils Hast, som tidligere var renteforvalter i Odin, har hatt et veldig sterkt første år. Siste 12 måneder er fondet opp 83 prosent, som er over dobbelt så mye som Norden-indeksen og best blant de nordiske eiendomsfondene, kommenterer Sættem.

Blant de ti mest kjøpte fondene i august er hele syv indeksfond, med to globale indeksfond på pallen.

– Globale indeksfond bør være fundamantet i en langsiktig fondsportefølje, siden det sikrer markedets avkastning, legger Sættem til.

Fjorårets vinnerfond på salgstoppen

På salgstoppen ligger BGF Next Generation Technology, Storebrand Fornybar Energi og First Veritas. Dette er tre fond som knuste deres respektive referanseindekser i fjor, men som i år ligger bak.

– Dette er et eksempel på at det ikke nødvendigvis er smart å kjøpe fjorårets vinnerfond, avslutter spareøkonomen.

TOPP 10 NETTOKJØPTE FOND I AUGUST:

ODIN EIENDOM
KLP AKSJEGLOBAL INDEKS V
NORDNET INDEKSFOND GLOBAL
NORDNET INDEKSFOND TEKNOLOGI
KLP AKSJE NORDEN INDEKS
DNB GLOBAL INDEKS
DNB TEKNOLOGI
DNB NORDEN INDEKS
THEMATICA FUTURE MOBILITY
NORDNET INDEXFOND SVERIGE

TOPP 10 NETTOSOLGTE FOND I AUGUST:

BGF NEXT GENERATION TECHNOLOGY
STOREBRAND FORNYBAR ENERGI
FIRST VERITAS
DELPHI NORGE
STOREBRAND GLOBAL VERDI
FIRST GENERATOR
JPMORGAN CHINA FUND
FORTE TRØNDER
BNP PARIBAS ENERGY TRANSITION
STOREBRAND VEKST

Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet
Tlf: 920 45 330
Mail: bjorn.saettem@nordnet.no

Nordnet er en digital bank for sparing og investeringer som opererer i Norge, Sverige, Finland og Danmark. Med brukervennlighet, tilgjengelighet, et bredt tilbud og lave priser, gir vi kundene våre muligheten til å nå sine ambisjoner som sparere. Besøk oss på www.nordnet.no, www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.