2021-11-02

Ny all time i oktober high ga fondskundene ny giv

Etter en rød september, ga oktober nye rekorder på verdens børser. Nordnets fondskunder kjøpte aksjefond for 177 millioner kroner. Rentefond ble kjøpt for over 100 millioner.

– Oktober ble en meget sterk måned på verdens børser. Både Oslo Børs og S&P500-indeksen nådde nye all-time-high-nivåer. Investorene tok en pause fra bekymringer om økt inflasjon og økte langrenter i USA, samt kollaps i det kinesiske selskapet Evergrande – faktorer som tynget investorene i september. Sterke selskapsresultater fra store selskaper verden over bidro til en oppgang på mellom 4 og 6 prosent i Norge, Europa og USA i oktober, uttaler Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet.

Fond ble nettokjøpt for 295 millioner kroner i oktober. Aksjefond ble nettokjøpt for 177 millioner kroner. Rentefond ble nettokjøpt for 109 millioner, mens kombinasjonsfond ble nettokjøpt for 9 millioner. (Merk: Disse tallene inkluderer ikke tilflyttede midler til egen pensjonskonto i Nordnet, som ble lansert i februar.)

Norge, energi og høyrentefond i vinden

På kjøpstoppen i oktober finner vi Nordnet Indeksfond Norge, Alfred Berg Nordic High Yield og Black Rock World Energy, i tillegg til flere globale indeksfond.

– Oslo Børs er blant børsene i verden som har gjort det best hittil i år, mye på grunn av den høye oljeeksponeringen. En del kunder har tydeligvis tro på at oljeprisen skal holde seg høy, og har den siste tiden kjøpt rene energifond, som Black Rock World Energy. Fondet investerer hovedsaklig i globale “skitne” energiprodusenter som Shell, Chevron, Total. Dette fondet er opp 45 % hittil i år, mot Oslo Børs Hovedindeks på 23 %. Siste 3 år er imidlertid avkastningen til dette energifondet omtrent i 0, altså langt bak både Oslo Børs og Verdensindeksen.

To høyrentefond er også inne på kjøpstoppen.

– Det er sjelden at rentefond ligger på topp-tre-listen over de mest kjøpte fondene. I oktober ligger Alfred Berg Nordic High Yield på andreplass. Fondet ligger på avkastningstoppen siste 1, 3 og 5 år blant alle Nordnets knappe 150 rentefond, med over 7 prosent annualisert avkastning siste 5 år, sier spareøkonomen og legger til: Det nordiske high yield-universet synes å gi en god risikojustert avkastning. I sommer lanserte Storebrand et nordisk high yield-fond, som også har fått en god start avkastningsmessig.

Teknologifond og fornybarfond selges

4 av 10 fond på salgstoppen i oktober er teknologifond. Helt på topp er DNB Teknologi, som lå an til å gjøre et ”verdicomeback” i første halvår, men som har tapt mot referanseindeksen både siste år og siste 3 år.

På salgstoppen finnes også Handelsbanken Bærekraftig Energi og Storebrand Renewable Energy (tidligere Storebrand Fornybar Energi), til tross for at fornybaraksjer gjorde det meget sterkt i høstmåneden. Sistnevnte fond steg hele 16 % i oktober, og løfter avkastningen hittil i år på riktig side av til nullstreken. Siden oppstart for fondet i juni 2020 er andelsverdien likevel opp nesten 100 prosent.

– Jeg har observert at Storebrands fornybarfond svinger betydelig mer enn Handelsbankens, både opp og ned. Dels skyldes dette at Storbrand-fondet har en mer konsentrert portefølje med kun 38 selskaper, mens Handelsbankens fond eier dobbelt så mange selskaper, forklarer Sættem.

TOPP 10 NETTOKJØPTE FOND I OKTOBER:

NORDNET INDEKSFOND NORGE
ALFRED BERG NORDIC HIGH YIELD
KLP AKSJE GLOBAL INDEKS IV
KLP AKSJEGLOBAL INDEKS V
BLACK ROCK WORLD ENERGY FUND
NORDNET INDEKSFOND GLOBAL
ODIN EIENDOM
HEIMDAL HØYRENTE
KLP AKSJEGLOBAL MER SAMFUNNSANSVAR
LANDKREDITT UTBYTTE

TOPP 10 NETTOSOLGTE FOND I OKTOBER:

DNB TEKNOLOGI
HANDELSBANKEN BÆREKRAFTIG  ENERGI
DNB GLOBAL INDEKS
BLACK ROCK WORLD TECHNOLOGY
BGF NEXT GENERATION TECHNOLOGY
STOREBRAND RENEWABLE ENERGY
MSDW INVF US GROWTH FUND
SPILTAN SMÅBOLAGSFOND
NORDEA STABILE AKSJER GLOBAL ETISK
JPMORGAN US TECHNOLOGY

Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet
Tlf: 920 45 330
Mail: bjorn.saettem@nordnet.no

Nordnet er en digital bank for sparing og investeringer som opererer i Norge, Sverige, Finland og Danmark. Med brukervennlighet, tilgjengelighet, et bredt tilbud og lave priser, gir vi kundene våre muligheten til å nå sine ambisjoner som sparere. Besøk oss på www.nordnet.no, www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.