2015-12-03

Osakekauppa marraskuussa: piensijoittajat ennakoivat Suomen talouden suhdannekäännettä

Lokakuun tavoin nousujohteisena jatkunut yleinen kurssikehitys innoitti suomalaisia piensijoittajia keventämään osakepainoaan marraskuussa. Kuukauden nettomyynnit ylsivät 69,9 miljoonaan euroon. Ostolistan kestosuosikki Fortumin ohella ostokset keskittyivät etusykliseen kiinteistö- ja rakennusalaan.


Yksityissijoittajien tavallisimmin käyttämien online-välittäjien (Nordnet, FIM, Nordea, Pohjola, UB) kautta tehtyjen osakekauppojen euromääräinen vaihto laski marraskuussa peräti 45,3 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Helsingin pörssin yhteenlaskettu vaihto putosi vuodentakaisesta marraskuusta vähemmän, 7,9 prosenttia. Online-välittäjien kauppamäärät laskivat edelliskuusta euromääräisesti 35,6 prosenttia. Koko pörssin osalta kauppamäärät niiasivat 19,9 prosenttia.

Edellisvuoden vertailukaudesta koko pörssin kauppojen kappalemäärät kasvoivat 17,4 prosenttia. Yksityissijoittajien kauppoja toteutettiin 4,5 prosenttia viime vuoden marraskuuta enemmän. Koko pörssissä kauppamäärät putosivat viime kuusta 12,6 prosenttia. Yksityissijoittajilla lasku oli 6,9 prosenttia.

Nokia sai väistyä Fortumin tieltä

Nokian valtakausi on päättynyt, ja Fortumista on tullut kansan uusi kestosuosikki. Yhtiön osake oli marraskuussakin suomalaisten piensijoittajien ylivoimaisesti netto-ostetuin osake, nyt jo viidettä kuukautta putkeen. Juhannuksen jälkeen suomalaiset ovat sijoittaneet Fortumin osakkeeseen lisää nettomääräisesti 342 miljoonaa euroa. Fortumissa erityisen kiinnostavaa on yli yhdeksään prosenttiin kohonnut osinkotuotto. Lisämausteen antaa spekulaatio yhtiön verkkomyynneistä pullottavan kassan tulevasta käyttökohteesta. Kuin kirsikkana kakun päällä Fortumin houkuttelevuus on kasvanut potenssissa, kun osakkeen kurssitaso on notkahtanut 20 prosenttia viimeisten kuuden kuukauden aikana, kertoo Nordnet Suomen maajohtaja Niklas Odenwall.

Huimat panokset isketty kiinteistöihin ja rakentamiseen – suhdannenousu ovella?

Syklinen rakennussektori lähtee yleensä mukaan talouden suhdannenousuun ensimmäisten joukossa. Marraskuussa suomalaiset piensijoittajat tankkasivat asunto- ja kiinteistösektorilta Ramirentin, Spondan, YIT:n ja Cityconin osakkeita. Mainitut yhtiöt nousivat täysin poikkeuksellisesti kuukauden kymmenen netto-ostetuimman osakkeen joukkoon. Kun näin moni keskisuuri yhtiö kiilaa koko pörssilistan ostokärjen tuntumaan, on kyse vahvasta kannanotosta Suomen orastavan suhdannekäänteen puolesta kohti parempia aikoja, analysoi Odenwall.

Harasoo, Nokian Renkaat

Pahimpien Venäjä-riskien asteittain hälvennyttyä itäsidonnainen Nokian Renkaat on tuottanut tänä vuonna reilut 80 prosenttia. Piensijoittajat ovat viimeisten kahden kuukauden aikana teurastaneet lypsävän lehmän. Nokian Renkaiden osake oli marraskuussa jo toista kuukautta peräkkäin suomalaisten piensijoittajien nettomyydyin osake kuukausitasolla. Huomionarvoista on, että kuluvaan vuoteen lähdettäessä osake oli eri salkuilla mitattuna jopa neljänneksi omistetuin pörssiosake Nordnetin suomalaisten asiakkaiden keskuudessa. Omaa järkeään ja viileää harkintaa käyttäneet piensijoittajat lastasivat salkkunsa pullolleen rengasvalmistajan osakkeita, kun ulkomaiset sijoittajat painoivat paniikkinappulasta vuosi sitten. Strategia on todistetusti toiminut, ja fyrkkaa on tehty niin, että ranteita pakottaa, summaa Odenwall.

Lisätietoja antaa: 

Niklas Odenwall, Nordnet Suomen maajohtaja, +358 40 565 6043

niklas.odenwall@nordnet.fi