2015-11-16

Osinkosuosikkien kolmen kärki yllätysmomentilla

Vuoden 2015 tuloksista maksettava osinkopotti kasvaa 5 prosenttia viime keväästä. Helsingin pörssin 25 suurimmasta yhtiöstä puolet kasvattaa osakekohtaista voitonjakoaan vuodentakaisesta. Outokumpu jää ainoana suuryhtiönä nollaosinkokerhoon. Outotec on kärkiehdokas osakeannin järjestäjäksi.


Osinkosuosikeilla kolme valintakriteeriä

Osinkosuosikkien poiminnassa painottuvat kolme kriteeriä. Ne ovat osingon suuruus suhteessa osakkeen kurssitasoon, osakekohtaisen osingonjaon lähivuosien kasvunäkymä ja nykyisen osinkotason kestävyys yhtiön tämän hetken tuloskunto huomioiden. Erityisesti osakekohtaisen osingonjaon kasvunäkymä on analyysin olennainen tekijä, jotta osinkosijoittaja saa suojaa pääomatappioilta globaalin elvytyksen vähentyessä parin kolmen vuoden aikaikkunassa, kertoo Nordnet Suomen osakestrategi Jukka Oksaharju.

Kolme osingonjaon asteittaista kasvattajaa

Osinkosuosikkien kolmen kärjestä löytyy pörssin keskimääräistä korkeampi pohjaosinkotuotto, johon yhdistyy myös maltillinen osakekohtaisen osingonjaon kasvunäkymä seuraavien kolmen vuoden aikana.

Venäjä-sidonnainen Aspo on menestynyt päämarkkinoidensa turbulenssissa hyvin. Yhtiön asteittain kohentunut tuloskunto on vahvistanut tasetta, mikä mahdollistaa osinkotason nostamisen jopa 25 prosentilla 0,40 eurosta 0,50 euroon osaketta kohden. Omassa kokoluokassaan Aspo tarjoaa poikkeuksellisen tuhtia 7 prosentin osinkotuottoa, arvioi Oksaharju.

Alma Median tuloskäyrä näyttää kääntyneen nousu-uralle monivuotisen vaikean markkinatilanteen jälkeen. Yritysjärjestelyt, liikevaihdon laskun edessä siintävä pysähtyminen ja jatkuva kustannuskuri mahdollistavat tuloksen maltillisen nousu-uran lähivuosina. Omalla toimialallaan poikkeuksellisen terveen taseen omaava Alma Media kykenee nostamaan voitonjakoaan 0,12 eurosta 0,15 euroon, suhteellisesti 25 prosenttia. Noston toteuttamalla mediayhtiö kiilaisi yli viiden prosentin osinkotuottoa tarjoavien kerhoon, sanoo Oksaharju.

Nordea voi kasvattaa osingonjakoaan reilut 10 prosenttia. Osakekohtaisena osinkona nousu on mahdollinen 0,62 eurosta ainakin 0,70 euroon. Osinkotason nousu perustuu taseen vahvistumisen ja tuloskunnon hienoisen kohentumisen yhdistelmään. Nordea on Sammon osakkuusyhtiö, ja sidoksen kautta pankin lähivuosien kasvu on korkealla prioriteetilla yritysjohdon piirustuspöydällä, jotta Sampo voi jatkaa omaa osingonkorotussarjaansa. Kaksikosta Nordea on kuitenkin selvästi houkuttelevammin hinnoiteltu liki 7 prosentin tuotollaan, analysoi Oksaharju.

Perinteisesti vahvat osingonmaksajat kuplassa nollakorkojen johdosta

Elisa, Orion ja Sampo eivät nousseet osinkosuosikkeihin, koska niissä on havaittavissa pääoman menettämisen riski parin kolmen vuoden tähtäimellä. Tämä ei johdu yhtiöiden laadusta vaan siitä, että nollakorkomarkkina on työntänyt näihin verrattain vakaisiin osakkeisiin paljon sellaista pääomaa, joka ei pidemmän päälle osakemarkkinoille kuulu. Ilmiö näkyy ennustettavien osinko-osakkeiden arvostuskertoimissa, jotka ovat kehittyneet parin viime vuoden aikana selvästi paremmin kuin osakkeiden alla olevat liiketoiminnat. Siksi valikoitujen osinkosuosikkien kolmikossa korostuu yhtiökohtaisen laadun ohella myös hienoinen yllätysmomentti osingonmaksukyvyn asteittaisen kohentumisen suhteen. Jos osinko-osake on liian ilmeinen, on se keskuspankkitoimien kautta todennäköisesti puskettu jo kuplahintaan, summaa Oksaharju.

Lisätietoja antaa:

Jukka Oksaharju, Nordnet Suomen osakestrategi, +358 50 376 0589

jukka.oksaharju@nordnet.fi