2011-03-29

Over halvdelen af analytikernes prognoser fejlskud

At slå plat eller krone er lige så godt som at lytte til analytikernes prognoser for kvartalsresultatet. Det viser en gennemgang af analytikernes resultatprognoser for det seneste kvartal, som Nordnet, internetbanken for private investorer, har gennemført.


De mest omsatte børsnoterede selskaber har nu afgivet sidste kvartalsrapport for 2010, og Nordnet har i den forbindelse sammenlignet prognoserne med de faktiske resultater. Formålet med undersøgelsen er at give private investorer større viden om den generelle kvalitet af de professionelle analytikeres prognoser.

Selvom der i undersøgelsen er regnet med en fejlmargin på 10% for prognosticeret resultatet, viser den at kun 48% af prognoserne ramte plet, mens overskuddet i hele 52% var lavere eller højere end analytikernes forudsigelser viste. For 33% af selskabernes vedkommende var resultatet dårligere end analytikerne havde forventet, for 19% af dem var det bedre.

– Det er ikke noget imponerende resultat, og som jeg ser det, viser det, at man bør bevare en sund skepsis i forhold til analytikernes profetier. Det er jo tankevækkende, at man i forhold til rapporterne lige så godt kunne have slået plat eller krone som at lytte til analytikerne, siger Max Gandrup, landechef for Nordnet Danmark.


 Analytikernes forventninger vs. resultat 1 (Kilde: Nordnet Bank og SME Direkt)

Når det gælder de selskaber, hvor analytikerne ramte mest plet, var træfsikkerheden dog ganske imponerende. I analyserne af Coloplast, Jyske Bank, ALK-Abelló, Pandora og William Demant Holding ramte analytikernes gennemsnitlige bud inden for en 1%-margin.

De selskaber, hvor prognose og faktisk resultat lå langt fra hinanden, var der omvendt tale om ganske markante fejlskud. På den negative side skuffede Torm med 176% under det forventede resultat, og på den positive overraskede Bang & Olufsen med 172% over det forventede resultat.

–  Der er en række faktorer som har betydning for, hvor let det er at forudsige et resultat. Jo mindre konjunkturfølsomt et selskab er, og jo færre faktorer, som påvirker indtægts- og omkostningssiden, desto lettere er det at forudsige resultatet. Samtidig betyder det også meget, hvor gode selskaberne er til løbende at informere om sine aktiviteter, siger Max Gandrup.

Svenske analytikere i top, norske i bund

Ser man på de danske analytikeres præstation sammenlignet med analytikere i vore nordiske nabolande, placerer de sig nogenlunde midt i feltet. Med en træfsikkerhed på kun 22% havde de norske analytikere den laveste score i Skandinavien, mens de svenske omvendt ramte plet i 71% af analyserne.

Modsat i Danmark, kunne private investorer, som fulgte analytikernes råd i både Norge og Sverige, dog glæde sig over, at hovedparten af fejlskuddene ramte for lavt. Virksomhederne overraskede med andre ord med bedre tal end ventet. I Norge var 50% af resultaterne bedre end forventet, og i Sverige var 21% bedre.

– Udviklingen for det svenske erhvervsliv har generelt været meget positiv i 2010, og det kan være med til at forklare analytikernes gode resultat. Finanskrisens turbulens synes at være fortid i Sverige, og det gør at de svenske analytikeres modeller for tiden fungerer godt, siger Max Gandrup.

Om undersøgelsen
Undersøgelsen er gennemført med udgangspunkt i statistik fra SME Direkt, og resultatet af undersøgelsen bygger på et gennemsnit af samtlige analytikeres prognoser for hver aktie.

Selskaber omfattet af undersøgelsen er 27 af de mest omsatte selskaber, som er noteret på Københavns Fondsbørs, og som nu har afgivet kvartalsrapport: A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Danske Bank, Nordea Bank, Coloplast, FLSmidth & Co., Tryg, Novozymes, DSV, Jyske Bank, Carlsberg, Lundbeck, Vestas Wind Systems, GN Store Nord, ALK-Abelló, D/S Norden, Bang & Olufsen, Chr. Hansen Holding, NKT Holding, Danisco, Pandora, Rockwool International, Topdanmark, Torm, William Demant Holding, Sydbank og SAS.

For yderligere information, kontakt venligst: 
Max Gandrup, Country General Manager, Nordnet Danmark

Telefon: +45 24 29 15 00 eller +46 709 89 00 71

E-mail: max.gandrup@nordnet.dk

Filer