2024-03-07

Positiivinen trendi kääntyi: yhä harvemmalla naisella säästöpuskuri elämänmuutoksen tekemiseen

Vain 26 %:lla naisista on tarpeeksi säästöjä isomman elämänmuutoksen tekemiseen ja vain 28 % on varautunut eläkepäiviin säästämällä ja/tai sijoittamalla. Tilanne on muuttunut edellisvuodesta huonompaan suuntaan, mutta vuodesta 2020 lähtien nähdään pientä parannusta. Tiedot käyvät ilmi Nordnetin kansainvälisen naistenpäivän alla tuottamasta tutkimuksesta. Tukeakseen taloudellisen tasa-arvon lisääntymistä Nordnet lanseeraa uuden Nordnet Female Networkin Suomessa. Verkosto kokoaa naisten sijoittajatarinat ja kiinnostavat sisällöt yhteen helposti lähestyttävällä tavalla.

Vain 26 %:lla naisista säästöjä elämänmuutoksen tekemiseen

Tuoreen tutkimuksemme* mukaan 62 %:lla suomalaisista naisista ei ole tarpeeksi omia säästöjä tehdäkseen elämässään isomman muutoksen, kuten irtisanoutua työstä tai erota suhteesta. 26 % naisista sanoo, että tällainen puskuri löytyy. 12 % on epävarma, löytyykö heillä tällainen turva omasta takaa.

Tilanne on muuttunut edellisvuodesta huonompaan suuntaan. Vuonna 2023 naisista 28 % oli varautunut isompiin elämänmuutoksiin säästöjen avulla. Naisten määrä, joilla on tarpeeksi omia säästöjä elämänmuutoksen tekemiseen, kasvoi hieman vuoteen 2023 asti. Nyt määrässä on tapahtunut tiputus.

– Tutkimus toteutettiin nyt neljättä kertaa. Vuodesta 2020 alkaen ei ole nähty merkittävää nousua. Silloin 23 % naisista kertoi, että heillä on tarpeeksi omia säästöjä tehdäkseen elämässään isomman muutoksen. Nyt vain 3 %-yksikköä isompi osuus naisista voisi säästöjensä turvin vaihtaa työtä, lähteä opiskelemaan tai esimerkiksi irtisanoutua suhteesta. Tulos ei niinkään kerro siitä, etteivät naiset olisi kiinnostuneita sijoittamisesta. Tulos kertoo uskoakseni siitä, että valtaosalla etenkin uusista sijoittajista puskurin kerryttäminen on vasta alkuvaiheessa, eikä vuodessa saada sivuun kovinkaan isoa summaa. Lisäksi viime vuosien kasvaneet elinkustannukset ja kohonneet asuntolainakorot ovat hidastaneet puskurin kertymistä, sanoo Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen.

Miehillä tilanne on parempi ja pysynyt edellisen vuoden tasolla. Viime vuoden tapaan 31 % miehistä kokee, että heillä on tarpeeksi omia säästöjä tehdäkseen elämässään isomman muutoksen.

Korkein osuus puskurin omaavista löytyy yli 60-vuotiaista, mutta yllätyksenä myös nuoret 18–29-vuotiaat korkean koulutuksen ja hyvän tulotason hankkineet suomalaiset ovat jo ehtineet kerryttää puskuria.

Vajaa kolmannes suomalaisista turvaa eläkettään säästämällä ja sijoittamalla 

Viime vuonna yli kolmasosa (35 %) suomalaisista kertoi varautuneensa eläkepäiviin säästämällä ja/tai sijoittamalla oman työeläkekertymän tai yrittäjän YEL-vakuutuksen lisäksi (vuonna 2022: 32 %). Nyt vastaava osuus on 31 % eli enää vajaa kolmannes on pystynyt pitämään säästöistään kiinni tai jatkaneensa säästämistä.

– Naisista vain 28 % on varautunut eläkepäiviin säästämällä ja/tai sijoittamalla. Laskua on hieman edellisvuoden 31 %:sta. Positiivista tutkimustuloksissa on se, että niiden suomalaisten osuus, joka eivät vielä säästä, mutta aikovat tulevaisuudessa näin tehdä, on tutkimushistorian korkein, 26 %. Nousua on viime vuodesta 3 prosenttiyksikköä. Naisista 29 % ei ole vielä varautunut eläkepäiviin säästämällä ja/tai sijoittamalla, mutta aikoo tulevaisuudessa näin tehdä. Miehillä vastaava luku on vain 23 %, sanoo Tuppurainen.

Liity uuteen Nordnet Female Networkiin

Tänä keväänä Nordnet lanseeraa uuden Nordnet Female Networkin Suomessa. Verkosto on heille, jotka haluavat inspiroitua naisten sijoittajatarinoista ja tehdä säästämisestä hauskaa turvallisessa ympäristössä. Haluamme inspiroida ja opettaa emme vain naisia, vaan kaikkia, jotka haluavat vinkkejä matkalla kohti taloudellista itsenäisyyttä. 

– Olemme tehneet Suomessa vuosia töitä taloudellisen tasa-arvon parissa ja kannustaneet naisia sijoittamaan. Kun lähes 10 vuotta sitten kokosimme naissijoittajia tapahtumaan kertomaan sijoittajatarinoitaan, sitä pidettiin isona keskustelunavauksena. Nykyään sijoittajatarinoita voi lukea sosiaalisesta mediasta lähes päivittäin. Sukupuolten välisen kuilun kaventamiseksi entisestään lanseeraamme Suomessa uuden Nordnet Female Networkin, joka on jo livenä Nordnet Ruotsissa ja Norjassa. Nordnet Female Network kokoaa kiinnostavat sisällöt yhteen helposti lähestyttävällä tavalla, kertoo Tuppurainen.

– Työ taloudellisen tasa-arvon eteen näkyy tuloksissa. Nordnet Suomen aktiivisista asiakkaista naisia on 39 % ja miehiä 61 %. Vuoden 2023 aikana asiakkuuden Nordnetiin avanneista 41 % oli naisia ja alkuvuonna 2024 osuus on ollut 43 %:ssa. Naisten osuus kasvaa ja olemme jo todella lähellä tavoitettamme, toteaa Tuppurainen. 

Lisätietoja antaa:
Suvi Tuppurainen, Nordnet Suomen maajohtaja: 050 380 3877, suvi.tuppurainen@nordnet.fi

Nordnet on pohjoismainen pankki, jonka kautta voi sijoittaa osakkeisiin ja rahastoihin. Nordnetin tavoitteena on antaa asiakkaille työkalut omien sijoitustensa hallintaan ja olla pohjoismaisten säästäjien ja sijoittajien ykkösvalinta. Tutustu meihin osoitteessa www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk tai www.nordnet.fi.