2010-10-11

Private investorer: Spekulerer i svingninger og børsnedgang.

Privatpersoner som handler børsnoterte fond posisjonerer seg for større svingninger, økt usikkerhet og børsnedgang. Det viser statistikk over privatpersoners handel med børsnoterte fond i september.

En sterk utvikling i aksjemarkedet i september bidro til at privatpersoner som handler med børsnoterte fond tok gevinster. Seks av de sju mest solgte børsnoterte fondene i september var såkalte Bull produkter. Med Bull produkter menes børsnoterte fond som stiger i verdi når børsen stiger. Listen over de mest kjøpte fondene domineres derimot av børsnoterte Bear produkter, det vil si børsnoterte fond som stiger i verdi når børsen faller.

– Privatpersoner har tatt gevinst på sine investeringer i Bull produkter etter en kraftig opptur i aksjemarkedet i september. Samtidig har de kjøpt Bear produkter og dermed posisjonert seg for børsnedgang, forteller Anders Skar daglig leder i Nordnet Bank.

Nordnet lanserte i september en egen markedsplass for børsnoterte fond. Målet er å gjøre det enklere for private investorer og finne fram til, og vurdere de rundt 1.500 børsnoterte fondene som er notert på de nordiske børsene, i USA og Tyskland. Og det kan virke som privatpersoner nå lettere finner fram til mer eksotiske investeringer. På listen over de mest kjøpte fondene i september finner vi blant annet et fond speiler utviklingen i den såkalte VIX-indeksen. VIX-indeksen, også omtalt som Uro-indeksen, måler svininger og volatilitet på børsen.

– Dersom du forventer større svingninger og økt usikkerhet på børsen kan du kjøpe ETF’er som speiler utviklingen på den såkalte VIX-indeksen. Dersom svingningene i aksjemarkedet øker så tjener du penger på dette, sier Anders Skar.

En annen interessant investeringsmulighet som tidligere ikke har vært veldig vanlig for privatpersoner å investere i, men som er på listen over de mest kjøpte i september er Bull Yara. Bull Yara er et børsnotert sertifikat som speiler utviklingen i Yara aksjen, men med to ganger giring. Investerer du i Bull Yara vil du få 2 % avkastning når Yara aksjen gir 1 % avkastning.

– Børsnoterte sertifikater som speiler utviklingen i enkeltaksjer med giring er en relativt ny investeringsmulighet for privatpersoner, og vi merker gradvis en økende interesse blant kundene for slike typer produkter. I Norge kan du kjøpe slike sertifikater for Yara, Statoil, Orkla, og DnB NOR aksjen. Det finnes både bull og bear sertifikater, det vil si at det er mulig å tjene penger uansett hvilken vei aksjen beveger seg, sier Anders Skar.

Statistikken som presenteres baseres på Nordnets 310.000 kunder i Norge, Sverige, Danmark og Finland i september måned.

 

Kilde: Nordnet | For ytterligere informasjon, kontakt: Anders Skar, Daglig leder Nordnet Norge, +47 233 330 16, +47 959 222 77 – anders.skar@nordnet.no

Vedlegg: Mest kjøpte og solgte børsnoterte fond (ETF’er) og børsnoterte sertifikater (ETN’er) i september 2010:

  Mest kjøpte Underliggende Gearing Forvalter/emittent  
1 XACT Derivat BEAR OBX25 -200 % XACT ETF
2 XACT BEAR OMXS30 -150 % XACT ETF
3 BEAR OMX X4 C OMXS30 -400 % Commerzbank ETN
4 BEAR OMX X3 H OMXS30 -300 % Handelsbanken ETN
5 ISHARES EO CORP.BD DZ iBoxx EUR Liquid Corporates
iShares ETF
6 DJ STOXX 600 TELECOM EX STOXX® 600 Telecom Index
DB X-Trackers ETF
7 DB X-TRACKERS DJ STO.600 FOOD & BEV. STOXX® 600 Food & Beverage Index
DB X-Trackers ETF
8 IPATH S&P 500 VIX SHRT-TERM, VXX VIX (Volatilitet)
Ipath ETF
9 DB X-TRACKERS MSCI RUS.C.I.ETF MSCI Russia Capped Index E
DB X-Trackers ETF
10 BULL YARA HA Yara 200 % Handelsbanken ETN

 
  Mest solgte Underliggende Gearing Forvalter/emittent  
1 XACT BULL OMXS30 150 % XACT ETF
2 XACT BULL 2 OMXS30 200 % XACT ETF
3 XACT DERIVAT BULL OBX25 200 % XACT ETF
4 XACT BEAR 2 OMXS30 -200 % XACT ETN
5 BULL OMX X4 C OMXS30 400 % Commerzbank ETN
6 PROSHARES ULTRAPRO SHORT QQQQ Nasdaq-100 Index -300 % Proshares ETF
7 BULL OMX X3 H OMXS30 300 % Handelsbanken ETN
8 DB X-TRACK.DJ ST.600 B.RES.ETF STOXX® 600 Basic Resources Index
DB X-Trackers ETF
9 ISHARES-DJ EURO ST. V. DZ Dow Jones EURO STOXX® Large Cape Value Index
iShares ETF
10 XACT OMXS30 OMXS30
XACT ETF

Filer