2021-02-03

Rekordkjøp av aksjefond – fire fornybarfond på topp

Nordnets fondskunder fortsetter å hamstre aksjefond - for tredje måned på rad. De fire mest kjøpte fondene er alle fornybarfond.

– Tre måneder på rad med nettokjøp av aksjefond på over én milliard hver måned har vi aldri sett før i Nordnet Norge, uttaler Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet.

Han tolker tallene som at fondskundene har tro på videre oppgang, og at mye av pengene nordmenn sparer på uteblitte ferieturer og restaurantbesøk går til aksjesparing.

Nordnets privatkunder nettokjøpte fond for 1.261 millioner kroner i årets første måned. Aksjefond ble nettokjøpt for 1.241 millioner kroner. Rentefond ble nettokjøpt for 20 millioner.

Flat januar på børsene

Verdensindeksen endte måneden omtrent flatt, etter et oppgang i første halvdel som ble reversert siste uken i januar. Det samme gjorde USA-børsene og Oslo Børs.

Månedens største hendelse var utvilsomt stormingen av den amerikanske kongressen den 6. januar.

– Angrepet påvirket imidlertid aksjemarkedene lite, siden markedet ikke trodde episoden ville få varige negative konsekvenser. Jeg tolket Wall Streets skuldertrekk som en sterk tro på systemet og institusjonene, sier Sættem.

Smittespredningen er fremdeles ikke under kontroll, men vaksinene rulles gradvis ut i land etter land. Store krisepakker fra regjeringer og rentenedsettelser fra sentralbanker verden over har holdt aksjekursene oppe, tross en haltende realøkonomi.

Fornybarfond til himmels – steg videre i januar

Alle de fire mest kjøpte fondene er grønne fornybarfond, som investerer i selskaper innenfor for eksempel solkraft, vindkraft, hydrogen og vannkraft. Handelsbanken Bærekraftig Energi og Storebrand Fornybar Energi har fått selskap av Thematica Future Mobility og DNB Miljøinvest. Thematica-fondet har riktignok en noe annen innretning, og investerer i selskaper innenfor batteriteknologi og selvkjørende biler.  

– Alle disse fire fondene ligger på topp 10-listen over fond med høyest avkastning siste 12 måneder på Nordnets plattform. Det dårligste fondet har gitt 77 prosent avkastning siste 12 måneder, noe som sier sitt. Også i januar har disse fornybarfondene steget videre, med mellom 6 og 25 prosent avkastning, forteller spareøkonomen.

Selv om fornybarselskaper har steget voldsomt det siste året, vil ikke Sættem bruke ordet «boble».

– Det skal brukes enorme summer på fornybarinvesteringer de neste årene. EU har mål om å bli klimanøytrale innen 2050. Med Biden i førersetet vil USA trolig ha samme målsetting. Kina har uttalt 2060 som mål. Dette vil bidra til en høy vekst i grønne bransjer i mange år fremover, forklarer Sættem, og legger til:  

– Men alt som er grønt glitrer ikke. Noen selskaper grønnmaler seg selv. Andre har en teknologi som er uprøvd. Atter andre vil ha en finansiell utvikling som er svakere enn forespeilet. Mange kommer til å mislykkes, men enkelte vil lykkes, og da vil aksjonærverdiene kunne mangedobles. Skal du investere i fornybarselskaper bør du enten sette sammen en portefølje med selskaper eller kjøpe et fornybarfond. Og husk på at spisse bransjefond som dette har høyere risiko og større fallhøyde enn brede globale aksjefond, minner han om. 

På salgstoppen ligger DNB Teknologi, som har slitt i motbakke de to siste årene. Forvalteren har hatt en defensiv portefølje i lang tid med overvekt i trauste telecomselskaper, noe som fondet så langt har tapt på. Nordnetkunder er nok mindre tålmodige enn gjennomsnittskunden, og har gradvis solgt seg ned i dette fondet, avslutter spareøkonomen.  

  TOPP 10 NETTOKJØPTE FOND I JANUAR:

HANDELSBANKEN BÆREKRAFTIG ENERGI 
STOREBRAND FORNYBAR ENERGI
THEMATICA FUTURE MOBILITY
DNB MILJØINVEST
BGF NEXT GENERATION TECHNOLOGY
ÖHMAN GLOBAL GROWTH
DNB SMB
NORDNET INDEKSFOND EMERGING MARKETS
JPMORGAN CHINA
NORDNET INDEKSFOND GLOBAL

TOPP 10 NETTOSOLGTE FOND I JANUAR:

DNB TEKNOLOGI
MSDW INVF US GROWTH FUND
NORDNET INDEKSFOND NORGE
ODIN EIENDOM
TIN NY TEKNIK
SKAGEN GLOBAL
KLP AKSJE NORGE INDEKS II 
BLACK ROCK WORLD TECHNOLOGY
KLP AKSJEGLOBAL MER SAMFUNNSANSVAR
DNB HEALTH CARE
 

Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet
Tlf: 920 45 330
Mail: bjorn.saettem@nordnet.no

Nordnet er en digital bank for sparing og investeringer som opererer i Norge, Sverige, Finland og Danmark. Med brukervennlighet, tilgjengelighet, et bredt tilbud og lave priser, gir vi kundene våre muligheten til å nå sine ambisjoner som sparere. Besøk oss på www.nordnet.no, www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.