2012-06-04

Suomalaiset povaavat Kreikalle lähtöä eurosta

Yli puolet suomalaisista ilmoittaa nettipankki Nordnetin teettämässä selvityksessä uskovansa Kreikan eroavan eurosta. Grexitiä povaavista reilu viidennes pelkää sen nakertavan omaa kukkaroaan, mutta toisaalta 13 prosenttia uskoo taloutensa kohenevan, jos Kreikka ottaa ja lähtee. Kyselystä käy ilmi, että säästäjät ovat suojautuneet huonosti markkinoiden laskua vastaan epävarmoista ajoista huolimatta. 


57 prosenttia suomalaisista uskoo Kreikan eroavan eurosta ja etenkin miehet ovat vahvasti lähdön kannalla (miehistä 70 prosenttia, naisista 45 prosenttia), 16 prosenttia ei usko Grexitiin, käy ilmi nettipankki Nordnetin teettämästä selvityksestä. Eroa povaavat ovat kovin eri mieltä sen vaikutuksista omaan talouteen ja rahan käyttöön. 22 prosenttia pelkää tilanteensa heikkenevän, 13 uskoo tilanteensa paranevan, 49 prosenttia ei usko eron vaikuttavan mitenkään ja 16 prosenttia ei tiedä miten se vaikuttaisi. Miehet ovat hieman naisia toiveikkaampia vaikutusten suhteen.

Jo toista vuotta jatkuva eurokriisin syvä vaihe on pantu kotitalouksissa merkille ja neljännes vastaajista ilmoittaa säästäneensä sen takia normaalia enemmän. ”Enemmistö viittaa silti kintaalla koko eurokriisille. Kaksi kolmesta vastaajasta ilmoittaa, ettei kriisi ole vaikuttanut mitenkään heidän rahankäyttöönsä. Kolme prosenttia jopa ilmoittaa kuluttavansa sen takia enemmän. Ajat ovat poikkeukselliset eikä varmaan olisi huono idea säästää hiukan ylimääräistä mahdollisen pahan päivän varalle”, toteaa Nordnet Suomen talousvalmentaja Kirsi Salo. 

Sijoittajat ovat varautuneet huonosti lisääntyneeseen epävarmuuteen

Lisääntynyt turbulenssi ei ole vaikuttanut merkittävästi säästäjien käytökseen. Osakkeisiin, rahastoihin, talletuksiin tai vastaaviin sijoittaneista vain 5 prosenttia on tehnyt suojauksia laskevan kurssikehityksen varalta. Neljännes vastaajista ei jaksa tai ehdi pohtia asiaa, vaikka myöntääkin tilanteen epävarmuuden. 5 prosenttia haluaisi suojata säästönsä, mutta ei tiedä miten. ”Enemmistö, kolmannes säästäjistä katsoo parhaaksi olla hötkyilemättä ja uskoo, että rahat ovat parhaassa turvassa ilman muutoksia. Suomen osakkeet ovat laskeneet vuodessa yli neljänneksen. Jos luisu jatkuu, kuinka suuriin menetyksiin ihmisillä on vielä varaa? Riskejään voisi vähentää ihan kohtuuhintaan vaikka sellaisilla indeksiosuusrahastoilla eli ETF:llä, joiden arvo nousee markkinoiden sukeltassa”, huomauttaa Salo. 

Lisätietoja:
Kirsi Salo, Nordnet Suomen talousvalmentaja, 09-6817 8365, kirsi.salo@nordnet.fi

Tutkimuksesta
CINT AB:n omistama tutkimuspalvelu SnabbaSvar.se toteutti web-paneelikyselyn Nordnetin toimeksiannosta viikoilla 21 - 22. Kysymykset esitettiin Suomen väestöä edustavalle otokselle. Yhteensä 1043 suomalaista vastasi kyselyyn. Tulokset vastaavat sukupuolen, iän ja alueen mukaan koko Suomen väestöä. Tutkimuksen virhemarginaali on noin +/-3 prosenttia.

Nordnet provides services that simplify savings, investments and loans to private investors in the Nordic region. We focus on active savings with a modern and smart approach. The holding company, Nordnet AB (plc), is listed on NASDAQ OMX Stockholm. Nordnet is the leading broker in the Nordic region with about 425,000 accounts in Sweden, Norway, Denmark and Finland. Visit us at www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk and www.nordnet.fi.

Filer

Bilder