Yhteistä eri lääneissä asuville ihmisille on, että taloudellinen riippumattomuus sisältää mahdollisuuden matkustaa ja panostaa asumiseen. Helpoimpana rikastumistapana pidetään perimistä.
– Tutkimuksesta käy ilmi, että suomalaiset uskovat yksinkertaisimman tavan vaurastua olevan heidän kontrollinsa ulkopuolella. Perintö ja kohtalo ovat listan kärjessä ennen esimerkiksi yrittämisellä vaurastumista. Toki joskus voi tuntua toivottomalta ja on helpompaa pyytää apua korkeammalta voimalta, mutta vaurastuminen myös omin avuin on mahdollista. Konkreettiset tavoitteet auttavat saavuttamaan päämäärät. Tarvitaan vain ripaus kärsivällisyyttä ja kiinnostusta, Nordnetin arvopaperinvälityksen johtaja Nuutti Hartikainen sanoo.
Samankaltaisuuksien lisäksi voidaan myös löytää enemmän tai vähemmän ilmeisiä eroavaisuuksia läänien välillä.
Mitä taloudellinen rikkaus mielestäsi tarkoittaa?
Etelä-Suomi: Oma koti kullan kallis
Etelä-Suomessa 200 000 euroa tilillä kuvastaa vaurautta. Helpoin tapa rikastua on perinnön (41 %), kohtalon (9 %) tai lotonkaltaisten pelien (7 %) kautta. Taloudellinen riippumattomuus sisältää mahdollisuuden matkustaa (53 %) tai ostaa oman asunnon/talon (51 %), joka on myös koko maan korkein arvo. Sen takia 29 % sijoittaisi asumiseen, jos saisi käsiinsä 100 000 euroa. Etelä-Suomessa asuu myös eniten ihmisiä, joiden mielestä taloudellinen riippumattomuus antaisi mahdollisuuden olla tekemättä töitä (23 %). Todellisuudessa vain 1 % olisi valmis lyömään hanskat tiskiin, jos rikastuisi.
– Etelässä asuvat haluavat sijoittaa ja rakentaa pesää riippumatta ovatko he rikkaita tai muuten taloudellisesti riippumattomia. Kovalla rahalla ostettu asunto on monelle statussymboli, kun se on muualla enemmänkin elinehto. Etelässä asumista käytetään myös spekulointitarkoituksessa. Suosittelen kuitenkin asunnon käyttämistä asumiseen ja rahojen sijoittamista joko rahastoihin tai osakkeisiin halutun riskiprofiilin mukaisesti. Silloin on paremmat mahdollisuudet realisoida varat äkillisissä tilanteissa, kuin niiden ollessa seiniin ja lattiaan sijoitettuina, Nuutti Hartikainen sanoo.
Länsi-Suomi: Yrittäjyys palkitaan
Länsi-Suomesta löytyy prosentuaalisesti eniten kansaa, joka uskoo yrittäjyyden olevan tie nopeaan vaurastumiseen (9 %). 10 %:n mielestä yksinkertaisin tapa rikastua on uran ja 13 %:n mielestä säästämisen kautta. Jos asukkaat saisivat 100 000 euroa, sijoittamisen (38 %) ohella he ostaisivat asunnon (33 %) tai panostaisivat opiskeluun (11 %), joka on myös korkein arvo koko maassa. Rikkaaksi itseään voisi kutsua omistaessaan 150 000 euroa ja taloudellisen riippumattomuuden kautta rahoja käytettäisiin matkustamiseen (47 %).
– Lännessä majailevat työmyyrät, jotka uskovat omaan kykyynsä rikastua joko yrittäjyyden tai uran avulla. ”Perkele – minähän onnistun” -asenne tuntuu kumpuavan länsisuomalaisten selkäytimestä. Ajatusmaailma sopii hyvin yhteen myös todellisuuden kanssa. On kaikki mahdollisuudet vaikuttaa tulevaisuuteen, jos on malttia ja selkeät tavoitteet, Hartikainen pohtii.
Itä-Suomi: Nautiskelijat
Itä-Suomesta löytyy suurin prosenttiosuus asukkaita, joiden mielestä taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa mahdollisuutta matkustaa (53 %), syödä ravintoloissa silloin kun huvittaa (35 %) tai lopettaa säästäminen (42 %). Rikkauden tunteeseen tarvitaan 100 000 euroa. Jos asukkaat saisivat saman summan puhtaana käteen, se laitettaisiin sukanvarteen (33 %). Se kuvastaa, että säästämistä ei kuitenkaan lopetettaisi. 4 % irtisanoutuisi töistä, joka on korkein lukema koko maassa. Helpoimmaksi tavaksi rikastua mainitaan perintö (39 %), kohtalo (11 %) sekä ura tai säästäminen (13 %). Itä-Suomessa kukaan ei usko naimisiinmenon olevan tie rikkauksiin (0 %), joka on maan alin arvo ja kertoo modernista yhteiskunnasta.
– Lupsakat ja vaatimattomat itäsuomalaiset elävät nykyhetkessä. He unelmoivat realistisista asioista, kuten matkustelusta ja mahdollisuudesta syödä ulkona kun huvittaa. Kummankaan haaveen toteuttamiseksi ei tarvitsisi edes olla rikas. Laittamalla kuukausittain pienen summan pankkitilille, jonka voi nimetä vaikkapa virkistyskassaksi, voi toteuttaa suunnitellun matkan nopeammin kuin uskookaan tai syödä ulkona useammin, Nordnet Suomen arvopaperinvälityksen johtaja Nuutti Hartikainen sanoo.
Oulu: Konservatiiviset porhot
Oulun läänissä asukkaat uskovat, että helpoin tapa rikastua on noudattaa vanhaa kaavaa. Vauraus luodaan joko perimällä (36 %) tai naimakaupan (4 %) kautta. Jos se ei onnistuisi, 9 % asettaisi toivonsa kohtalolle. Ihmisten mielestä taloudellinen riippumattomuus pitää sisällään mahdollisuuden matkustaa (58 %) tai ostaa asunnon/talon (39 %), joka on korkein arvo koko maassa. Oulun-lääniläinen tuntee itsensä rikkaaksi vasta kun taskussa on 500 000 euroa. Summa on yli kaksinkertainen Etelä-Suomen lukuihin verrattuna. Vain 31 % ei muuttaisi elämäntapojaan 100 000 euron osuessa kohdalle, joka on maan alhaisin luku. 31 % päivittäisi asuntoaan ja 18 % lähtisi luksusmatkalle.
– Oulun läänissä uskotaan perinteisiin. Avioliitto tai perintö mainitaan tärkeinä rikastumismuotoina. Sen takia haluan korostaa siellä asuville, että heillä on todellisuudessa enemmän mahdollisuuksia kuin he itse uskovat. Oman vaurauden luominen on mahdollista pitkäaikaissäästämisen, esimerkiksi osakkeiden tai rahastojen kautta. Oulun alueella on viime vuosikymmenten aikana nähty niin paljon IT- ja Nokia-miljonäärejä, että se on turruttanut kansalaiset. Porhoksi itseään voisi tituleerata vasta kun puoli miljoonaa euroa lämmittäisi taskua, Nuutti Hartikainen sanoo.
Lappi: Onnelliset ja vieraanvaraiset
Lapin läänissä suurin osa asukkaista jatkaisi elämistään kuten aiemminkin, jos pääsisivät käsiksi 100 000 euroon (48 %). 43 % säästäisi osan summasta ja antaisi rahaa perheelleen ja ystävilleen. 20 % lahjoittaisi rahaa hyväntekeväisyyteen. Vain 2 % irtisanoisi itsensä. 100 000 euroa on myös summa, joka vaadittaisiin rikkauden tunteeseen. Taloudellinen riippumattomuus sisältää mahdollisuuden ostaa uuden asunnon/talon (52 %) tai lahjoittaa rahaa hyväntekeväisyyteen (45 %). Helpoimpana tapana rikastua pidetään perintöä (34 %) tai säästämistä (18 %). Lapissa uskotaan vähiten yksityisyrittäjyyden olevan nopein tapa ansaita suuria summia.
– On ihailtavaa, että Lapin läänin asukkaat ovat niin vieraanvaraisia ja vastuuntuntoisia. Sitä paitsi heidän hyväntekeväisyyssuuntautuneisuutensa on kunnioitettavaa. Lapissa, jossa välimatkat ovat pitkät, on totuttu auttamaan hädässä olevaa naapuria ja ystävää. Jopa 43 % olisi valmiita jakamaan omastaan perheelleen ja sukulaisilleen, jos pankkitilille ilmestyisi yllättäen 100 000 euroa. Tämä on varsin tervehenkinen suhtautumistapa, Hartikainen pohtii.
Loppujen lopuksi ylellinen kulutus ei vaikuta olevan tapetilla missään läänissä. Merkkivaatteet, kellot tai veneet eivät juuri houkuttele minkään läänin asukkaita.
– On mukava huomata, että suomalaisilla on terve suhtautuminen rahaan läänistä riippumatta, vaikkakin häviävän pieni osa tuhlaisi rahansa kulutustavaroihin, kuten elektroniikkaan, merkkivaatteisiin ja koruihin. Sen sijaan matkat pysyvine muistoineen tai säästäminen epäitsekkäiden lahjojen lisäksi ovat listan kärjessä, Nordnet Suomen arvopaperinvälityksen johtaja Nuutti Hartikainen toteaa.
Tutkimuksesta:
Novus toteutti tutkimuksen Nordnetin toimeksiannosta 24.2.–10.3.2011. Tutkimus perustuu 4 000 18–79-vuotiaan suomalaisen, ruotsalaisen, norjalaisen ja tanskalaisen haastatteluihin. Tutkimuksen tavoitteena oli kartoittaa ihmisten suhtautumista vaurauteen. Esitetyt kysymykset olivat:
1. Mitä taloudellinen rikkaus mielestäsi tarkoittaa?
2. Kuinka paljon tililläsi pitäisi olla rahaa, jotta tuntisit itsesi rikkaaksi? Kirjoita summa numeroina alla olevaan tilaan.
3. Mikä on yksinkertaisin tapa rikastua?
4. Mitä tekisit, jos saisit 100 000 euroa?
Lisätietoja antaa: Nuutti Hartikainen, Nordnet Suomen arvopaperinvälityksen johtaja
+358 9 681 78 499, +358 50 380 3805
Nordnet provides services that simplify savings, investments and loans to private investors in the Nordic region. We focus on active savings with a modern and smart approach. The holding company, Nordnet AB (plc), is listed on NASDAQ OMX Stockholm. Nordnet is the leading broker in the Nordic region with about 372,000 accounts in Sweden, Norway, Denmark and Finland. Visit us at www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk and www.nordnet.fi .