Nordnetin tilastojen mukaan ruotsalaiset ja suomalaiset kamppailevat Pohjoismaiden kuninkuudesta suursijoittamisen kategoriassa. Pienen kotipörssin omaavat tanskalaiset ja energia-alan dominoimalla markkinapaikalla sijoittavat norjalaiset omistavat pohjoismaisella tasolla selvästi vaatimattomimmat sijoitussalkut, kun vertailua suoritetaan tuhannen suurimman asiakkaan joukossa maittain.
Nordnetin 1000 suurimman asiakkaan salkun koko keskimäärin
Maa Markkina-arvo euroa
Ruotsi 1 610 579
Suomi 1 102 248
Tanska 716 257
Norja 653 195
Nordnetin 1000 suurimman asiakkaan salkun minimikoko
Maa Markkina-arvo euroa
Ruotsi 616 157
Suomi 435 718
Tanska 266 829
Norja 206 896
– Suomalaiset jahtaavat väkirikkaampaa länsinaapuria saavuttaakseen Pohjoismaiden ykköstilan. Tavoitteen saavuttamista edesauttaa Nokian nousu pahimmasta ahdingosta. Laajassa mittakaavassa myös muiden kansanosakkeiden, kuten Fortumin, Talvivaaran ja UPM:n kurssinousut kohentaisivat suomalaisten markkina-asemaa välittömästi. Tilastomme paljastaa, että suomalainen piensijoittaja keskittää sijoituksensa naapurimaiden kollegoja vähäisempään määrään eri yhtiöitä, mikä korostaa kansanosakkeiden merkitystä sijoituskulttuurissamme. Järkevänä lähtökohtana olisi kuitenkin osakeomistusten hajauttaminen vähintään kymmeneen eri yhtiöön ja kotimaan ohella myös ulkomaisiin pörsseihin. Helsingin pörssissä esimerkiksi kaikki merkittävät toimialat eivät ole tällä hetkellä edustettuina lainkaan, kommentoi Nordnet Suomen maajohtaja Niklas Odenwall.
Nordnetin tilastojen mukaan suursijoittajat hajauttavat sijoituksensa selvästi laajemmin kuin piensijoittajat. Pohjoismaasta riippuen keskimääräinen piensijoittaja omistaa 3–6 eri yhtiötä. Sen sijaan suursijoittajan salkusta löytyy keskimäärin 17 eri yhtiön osakkeita. Suomessa suursijoittajat hajauttavat pohjoismaista keskiarvoa enemmän omistaen keskimäärin jopa 23 eri osaketta. Yhtiöiden lukumäärällisistä eroista johtuen suursijoittajien varallisuus kehittyy tasaisemmin kuin piensijoittajien enemmän yhtiökohtaista riskiä kantavat salkut. Toisaalta piensijoittajilla on mahdollisuus osua kultasuoneen rajatulla yhtiövalinnallaan.
Suursijoittajien 5 omistetuinta osaketta maakohtaisesti (eri salkkujen lukumäärän mukaan)
Ruotsi Norja Tanska Suomi
Hennes & Mauritz Norsk Hydro Novo Nordisk Fortum
Volvo Statoil Danske Bank Nokia
Sandvik Marine Harvest FLSmidth & Co. UPM
Skanska Yara Vestas Wind Systems Sampo
Investor DNO International Maersk Metso
Nordnetissä suursijoittajat luottavat yhtiöihin, jotka ovat jo osoittaneet liiketoimintamallinsa toimivuuden. Suursijoittajien eniten suosimat omistuskohteet ovat vakaita osinko-osakkeita, jotka soveltuvat erityisen hyvin varallisuutta turvaavaan sijoitusstrategiaan. Huomionarvoista on myös suursijoittajien taipumus keskittää osakesijoitukset suuriin yhtiöihin, siinä missä piensijoittajat poimivat salkkuunsa myös pieniä ja keskisuuria yhtiöitä. Piensijoittajien yhtiövalinnasta toimii parhaana kotimaisena esimerkkinä tällä hetkellä Talvivaara, joka löysi marraskuun 2013 aikana tiensä valtaosaan Nordnetin uusien asiakkaiden salkuista.
– Näyttää siltä, että suursijoittajat tukeutuvat yhtiövalinnoissaan ensisijaisesti kotimaidensa kärkiyhtiöihin. Onkin mielenkiintoista havaita, että pohjoismaisilla osakemarkkinoilla on edelleen merkittävästi tilaa rajat ylittävän kaupankäynnin kasvulle. Hajautushyödyt kannattaa ehdottomasti korjata talteen vähintään pohjoismaisella tasolla. Suursijoittajien keskuudessa omistetuimpia yhtiöitä yhdistää tasainen osingonmaksuhistoria, vahva toimialakohtainen markkina-asema ja suhdanteiden yli voitollinen ydinliiketoiminta. Piensijoittajien käyttäytymisessä on sen sijaan havaittavissa paikoitellen piirteitä vahvan näkemyksen ottamisesta käänneyhtiöiden ja tuoreiden listautujien kohdalla. Kokonaisuutena suursijoittajat pyrkivät turvaamaan ennustettavan osinkovirran, siinä missä piensijoittajat ovat halukkaampia tavoittelemaan tuottoa pikaisella mutta riskipitoisemmalla tavalla osakkeen kurssinousuna, analysoi Nordnet Suomen maajohtaja Odenwall.
Kaikkien asiakkaiden 5 omistetuinta osaketta maakohtaisesti (eri salkkujen lukumäärän mukaan)
Ruotsi Norja Tanska Suomi
Ericsson REC Vestas Wind Systems Nokia
Hennes & Mauritz Statoil Novo Nordisk Fortum
Volvo Norsk Hydro Danske Bank Talvivaara
Boliden Telenor FLSmidth & Co. UPM
Sandvik Marine Harvest DSV TeliaSonera
Suomessa Nokia ja Fortum muodostavat Nordnetin asiakassalkkujen kärkikaksikon sekä kaikkien asiakkaiden keskuudessa että suursijoittajien segmentissä. Viime aikoina kärjistyneet Talvivaaran yhtiökohtaiset vaikeudet näkyvät piensijoittajien kasvaneena kiinnostuksena yhtiötä kohtaan. Sen sijaan suursijoittajien keskuudessa Talvivaaran osake ei kohoa kärkisijoille eniten omistettujen yhtiöiden listalla.
Koko asiakaskannan tasolla suurimpien omistuskohteiden listauksessa pistää silmään, että piensijoittajien keskuudessa osingonmaksukyvytön Talvivaara kohoaa omistetuimpien yhtiöiden listauksessa jopa kolmannelle sijalle, mutta suursijoittajien suosima vakaa osingonmaksujyrä Sampo puuttuu piensijoittajien kärkiviisikosta kokonaan. Tilastojen pohjalta vaikuttaa siltä, että miljonääriasiakkaiden raha on keskimäärin kärsivällisempää laatua fokusoituen osinkoaan jo vuosien ajan kasvattaneisiin laatuyhtiöihin. Suuri raha vaatii näyttöjä kannattavasta kasvusta ja kuuntelee parempaa huomista lupaavia Grimmin satuja kriittisellä korvalla, summaa Odenwall.