2011-12-12

Velkakriisi syö suomalaisten joululahjabudjetteja

24 % suomalaisista aikoo käyttää tänä vuonna vähemmän rahaa joululahjoihin kuin viime vuonna. 48 % kuluttaa joululahjoihin saman verran kuin yleensä. 12 %:n mielestä pörssin kehitys on vaikuttanut heidän joululahjabudjettiinsa negatiivisesti. Nämä käyvät ilmi nettipankki Nordnetin tutkimuksesta, jossa suomalaisilta kysyttiin heidän joululahjaostoksistaan, joululahjoihin varatusta budjetista ja henkilökohtaisesta taloudesta.


”Velkakriisi ja jatkuva epävarmuus sen syvyydestä vaikuttavat negatiivisesti joulumieleen niin Suomessa kuin muualla. Pörssin suuret heilahtelut lisäävät säästäjien ja sijoittajien epävarmuutta entisestään. Suomalaiset pitävät kiinni lanteistaan ja säästävät pahan päivän varalle”, sanoo Nordnet Suomen maajohtaja Niklas Odenwall.

Kutistuneet joululahjabudjetit
33 % suomalaisista laittaa joululahjoihin tänä vuonna 0–100 euroa. 36 % arvioi joululahjamenojen yltävän 300 euroon saakka. Useimmat ostavat joululahjan neljälle henkilölle (15 %). Naisista 23 % kuitenkin ilmaisi ostavansa joululahjan kymmenelle tai jopa useammalle henkilölle.

”Luvuista näkyy, että naiset ovat vastuussa joululahjojen hankinnasta. Miehet ostavat lahjoja vain lähimmäisilleen”, päättelee Odenwall.
 

Tutkimuksesta käy ilmi, että ainoastaan 10 % suomalaisista on säästänyt rahat erityisesti joululahjoja varten. 30 % käyttää joululahjojen hankkimiseen muita säästöjä, kun taas 28 % maksaa lahjat marraskuun palkasta. 7 % aikoo maksaa lahjat luottokortilla tai ottaa vakuudetonta lainaa.

”Joulu tuntuu yllättävän suomalaiset samalla tavalla kuin jokavuotinen ensilumi autoilijat. Vain 10 % on säästänyt rahat joululahjoja varten ja 28 % maksaa lahjat palkastaan. Monet helposti unohtavat, että joulun pyhinä rahaa menee tavallista enemmän muuhunkin kuin lahjoihin, kuten ruokaan, juomaan, joulukuuseen jne. Budjeteissa ei saata siten olla varaa yllättäviä menoja varten. On ikävää, jos joulunvietto päättyy rahahuoliin”, sanoo Odenwall.

”Vinkkinä sanoisin, että säästäminen kannattaa aloittaa jo alkuvuodesta. Jo pienillä summilla pääsee alkuun. Summista kertyy ajan myötä hyvät puskurisäästöt juhlien ja yllättävien kustannusten varalle.”
 

Suomalaiset optimistisia ennen vuoden vaihtumista
Tutkimus osoittaa suomalaisilla olevan positiivinen usko siihen, että kaikki kääntyy parhain päin. 25 % suomalaisista uskoo, että heidän henkilökohtainen taloutensa paranee ensi vuonna, 17 % uskoo, että heidän taloutensa heikkenee. Miehet ovat oman taloutensa suhteen positiivisempia kuin naiset, 30 % miehistä uskoo sen paranevan. Naisista suurin osa odottaa henkilökohtaisen taloutensa olevan ensi vuonna samaa luokkaa kuin tänä vuonna (58 %).

”Hienoa, että suomalaisilta ei usko tulevaisuuteen ole loppunut, vaikka talousuutiset ovat olleet negatiivisia. 25 % suomalaisista uskoo, että heidän oma taloutensa paranee”, iloitsee Odenwall.
 

Miehet uskovat pörssikurssien nousuun ensi vuonna
Naiset ovat myös varovaisempia arvioissaan siitä, miltä pörssin kehitys näyttää ensi vuonna. 31 % naisista uskoo, että pörssi päätyy 0 %:iin, kun taas 29 % miehistä uskoo pörssin päätyvän 1–9 % plussan puolelle.
 

Verosuunnittelu ei kiinnosta
Tutkimus osoittaa, että ainoastaan 6 % suomalaisista sijoittajista aikoo tehdä verosuunnittelua ennen vuodenvaihdetta. 42 % ei aio tehdä verosuunnittelua lainkaan, 16 % ei vielä tiedä.

”Verosuunnittelu on tärkeä osa säästämistä ja sijoittamista. Jos sijoittajan tuottoraportti näyttää ennen vuodenvaihdetta reilusti plussaa, salkun tämänhetkinen tila kannattaa selvittää. Jos tappiollisia osake-eriä myy pois ennen vuodenvaihdetta, myyntivoitoista maksettavaksi lankeavia mahdollisia pääomatuloveroja voi ehkä pienentää. Vastaavasti mahdolliset voitot voi realisoida vasta vuodenvaihteen jälkeen, jolloin siitä syntyvät veroseuraamukset siirtyvät vuodella eteenpäin”, vinkkaa Odenwall.

 

Onnea ei tule rahalla, mutta säästöillä saa turvallisuutta
34 % suomalaisista ei aio tehdä uudenvuodenlupausta. Lopuista 14 % lupaa laihduttaa, 9 % elää taloudellisemmin ja 7 % enemmän nykyhetkessä. 6 % lupaa aloittaa kuntoilun. Vain 1 % aikoo aloittaa säästämisen.

”Suomalaisten uudenvuodenlupauksista käy ilmi, että oma hyvinvointi on taloutta tärkeämpää. Onnea ei voi ostaa rahalla, mutta säästöt tuovat kuitenkin turvallisuutta. Miksei aloittaisi säästämisen ja kerryttäisi puskuria. Yönsä voisi ehkä nukkua levollisemmin”, summaa Odenwall.

Suomalaiset antaisivat EU:n johtajille potkut joululahjaksi
Kysymykseen, mitä EU:n johtajille pitäisi antaa joululahjaksi, suomalaiset vastasivat yksimielisesti potkut (49 %). 16 % antaisi mieluummin läksytyksen, jos johtajat eivät ole olleet kilttejä vuoden aikana. Vain 8 % lahjoittaisi johtajille velkojen mitätöinnin.

”On ymmärrettävää, että suomalaiset ovat pettyneitä tiettyihin EU-johtajiin, jotka ovat osaltaan ajaneet meidät vallitsevaan velkakriisisoppaan. Asia on todellisuudessa paljon monimutkaisempi. Kysymys kuuluu, ovatko potkut kuitenkaan oikea ratkaisu pitkällä tähtäimellä. Velkakriisin pahimmat roistot ovat jo väistyneet, joten nyt katse täytyy kääntää tulevaan ja ratkaista ongelma”, sanoo Odenwall.

 

Kysely toteutettiin tutkimuspalvelu SnabbaSvar.se:n (www.snabbasvar.se) avulla, jonka omistaa CINT AB. Kysymykset esitettiin web-paneelin kautta Suomen väestöä edustavalle otokselle. Yhteensä 1 133 suomalaista vastasi kyselyyn. Tulokset vastaavat sukupuolen, iän ja alueen mukaan koko Suomen väestöä. Kysely toteutettiin viikolla 47. Tutkimuksen virhemarginaali on noin +/-3 %.

Lisätietoja:
Niklas Odenwall, Nordnet Suomen maajohtaja, 040 565 60 43, niklas.odenwall@nordnet.fi

Nordnet provides services that simplify savings, investments and loans to private investors in the Nordic region. We focus on active savings with a modern and smart approach. The holding company, Nordnet AB (plc), is listed on NASDAQ OMX Stockholm. Nordnet Bank AB is the leading broker in the Nordic region with about 394,700 accounts in Sweden, Norway, Denmark, Finland. Visit us at www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk and www.nordnet.fi.

 

Filer