2011-03-16

Vi investerer i kriser – Satset på olje og matvarepriser i februar

Den økte uroen i Midt-Østen og Nord-Afrika har bidratt til en høyere oljepris. En av de utløsende faktorene for demonstrasjonene og opptøyene har blant annet vært høye matvarepriser. Norske private investorer spekulerte i februar både på økende oljepris og høyere matvarepriser.


– Mens dyrere brød bidrar til missnøye og får folk ut i gatene i Midt-Østen og Nord-Afrika, så lokker dette nordmenn til børsen og investeringer. Uroen vi har opplevd som følge av situasjonen i Midt-Østen og Nord-Afrika har absolutt påvirket privatpersoners investeringsvalg i februar. I statistikken for børsnoterte produkter i februar ser vi helt tydelig at private investorer spekulerer i både høyere oljepris og matvarepriser, sier Anders Skar daglig leder i Nordnet Bank Norge.

3 av de mest kjøpte ETP’ene (Exchange Traded Products) i februar har oljeprisen som underliggende. To av fondene følger oljeprisen, mens et stiger i verdi når oljeprisen faller. I tillegg så finner vi børsnoterte produkter med landbrukssektoren og med mat og drikke som underliggende.

– Kriser og uroligheter er ofte koblet til den økonomiske utviklingen. Med alle de nye børsnoterte produktene som nå er tilgjengelig er det veldig enkelt for privatpersoner å forsøke å utnytte prisøkninger og svininger i markedet for å forsøke å tjene penger på dette, sier Anders Skar.

Det mest kjøpte børsnoterte produktet i februar var allikevel Xact Derivat Bull. Fondet følger daglig utviklingen på Oslo Børs, men gir 2 % avkastning når Oslo Børs stiger 1 %. Det nest mest kjøpte fondet på listen er et fond som speiler utviklingen i det russiske aksjemarkedet.

– Dette henger nok også sammen med den økte oljeprisen. Både Norge og Russland er oljetunge nasjoner som tjener på en høy oljepris, avslutter Anders Skar.

De 10 mest kjøpte børsnoterte produktene (ETP’er) i februar:

Navn  Underliggende Produkt
1  XACT DERIVAT BULL OBX25 ETF
2  DB X-TRACKERS MSCI RUSSIA Russia ETF
3  LYXOR ETF MSCI INDIA India ETF
4  ISHARES MSCI TURKEY Turkey ETF
5  BULL OLJE HA Oil ETN
6  BEAR EL H Electricity ETN
7  DB X-TRACKERS DJ FOOD & BEVERAGES DJ Food & Beverages ETF
8  BEAR OLJE HA Oil ETN
9  BULL OLJA X3 H Oil ETN
10 MARKET ACCESS AGRICULTURE INDEX Agriculture ETF

 

Statistikken som presenteres baseres på Nordnets 50.000 kontoer i Norge i februar måned.

Kilde: Nordnet | For ytterligere informasjon, kontakt: Anders Skar, Daglig leder Nordnet Norge, +47 233 330 16, +47 959 222 77 - anders.skar@nordnet.no

Nordnet provides services that simplify savings, investments and loans to private investors in the Nordic region. We focus on active savings with a modern and smart approach. The holding company, Nordnet AB (plc), is listed on NASDAQ OMX Stockholm. Nordnet is the leading broker in the Nordic region with about 360,000 accounts in Sweden, Norway, Denmark and Finland. Visit us at www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk and www.nordnet.fi.

Filer