2016-09-16

Yhä useampi vanhempi aloittaa säästämisen vastasyntyneelle lapselleen

Nordnet tutki miten vanhemmat säästävät lapsilleen. Nordnetin suomalaisille 0–10-vuotiaille asiakkaille säästetään yhä useammin. Kasvua on edellisvuoteen nähden yli 60 prosenttia jakautuen lähes tasan tyttöjen ja poikien kesken. Missään muussa ikäryhmässä ei päästä yhtä korkeisiin kasvulukuihin. Lähin ikäryhmä on 20–30-vuotiaat, missä 57 prosentin naisasiakaskasvu peittoaa miesten 41 prosentin kasvun. Määrällisesti ikäryhmän miehiä on kuitenkin yli kolme kertaa enemmän saman ikäisiin naisiin nähden. Alaikäisillä on keskimäärin 600 euron säästöt.

Nordnet Pankki uusi noin vuoden takaisen tutkimuksen vanhempien säästämisestä lapsilleen. Noin yhdestätoista tuhannesta suomalaisesta 0–16-vuotiaasta arvo-osuustilin omistajasta, pojat edustavat 52 prosentin enemmistöä. Alaikäisillä on keskimäärin 601 euroa tilillään. Säästöt kasvavat varsinkin seitsemän ensimmäisen ikävuoden aikana.

Tytöille säästetään kuitenkin hieman hanakammin kuin pojille, koska tyttöjen tilit ovat keskimäärin 7 prosenttia suuremmat kuin poikien. Tytärten talletukset peittoavatkin poikien talletukset yhdessätoista ikäryhmässä kuudestatoista.

  Ihan jokaisesta suomalaisesta tulisi eläkeikään mennessä miljonääri, jos kaikki lapsilisät sijoitettaisiin osakkeisiin, esimerkiksi pienikuluisten indeksirahastojen kautta. Tämä on puhdasta matematiikkaa, kommentoi Nordnet Suomen talousasiantuntija Martin Paasi.

  Mikäli lapsen 16 ensimmäisen elinvuoden aikana sijoitetut 96 euron kuukausittaiset lapsilisät keskimäärin tuottavat 7 prosenttia vuodessa, on lapsella 67 vuotta täytettyään yli miljoonan euron omaisuus, Paasi summaa. 

  Korkoa korolle -ilmiö on sitä mielettömämpi, mitä aikaisemmin säästämisen aloittaa. Siksi jo 15 euron kuukausittaiset säästöt tuottavat vastasyntyneelle lapselle eläkeikään mennessä yli 130 000 euron omaisuuden, Paasi jatkaa.

  Myös kummi- ja syntymäpäivälahjojen kanavointi säästöiksi tuottaisi pienellä rahalla paljon tulosta, Paasi pohtii.

Sukupuolten väliset erot kasvavat räjähdysmäisesti itsenäistymisen myötä. Alla olevassa kuvaajassa silmiin pistää varsinkin 20. ikävuosi. Silloin miesten säästäminen yleistyy monikertaisesti naisten säästämiskäytökseen nähden.

  Ikäryhmän 20–30-vuotiaat naiset ovat kuitenkin viimeisen vuoden aikana lähteneet huimaan kiriin 57 prosentin kasvulla edellisvuoteen nähden, Paasi toteaa.

  Vaikuttaa siis vahvasti siltä, että sekä lapsille säästäminen, että naisten säästämisessä on tapahtumassa merkittävä murros, Paasi jatkaa.

  Tämä on hyvä asia paitsi jälkikasvulle ja naisille, myös Suomen talouden tulevaisuudelle, Paasi tuumii.

Lisätietoja antaa:
Martin Paasi, Nordnet Suomen talousasiantuntija
050 591 8292 / martin.paasi@nordnet.fi

Nordnet on pohjoismainen pankki, jonka kautta voi sijoittaa osakkeisiin ja rahastoihin. Nordnetin tavoitteena on antaa asiakkaille työkalut omien sijoitustensa hallintaan ja olla pohjoismaisten säästäjien ja sijoittajien ykkösvalinta. Nordnet AB on listattu Tukholman pörssiin. Tutustu meihin osoitteessa www.nordnet.fi tai www.nordnetbankab.wpengine.com.

Filer