2015-06-30

Yksityissijoittajaa ei Kreikan kriisi pelota


Kreikan kriisin poikkeuksellisen tapahtumarikkaan viikonlopun jälkeen yksityissijoittajat pitivät päänsä kylmänä ja näkivät laskevat osakemarkkinat lähinnä ostotilaisuutena. Nordnetin kautta tehdyistä kaupoista lähes kaksi kolmasosaa oli ostotapahtumia. Eniten ostettiin Outokumpua, Nokiaa, Nokian Renkaita ja Fortumia. Myös ETF:t ja sertifikaatit kiinnostivat. Sertifikaateista suosituin oli Saksan osakemarkkinakehitystä seuraava BULL DAX X15, mikä kertoo siitä, että yksityissijoittajat uskovat kurssinousuun. Sijoittajat ovat käyneet kauppaa myös Kreikkaan sijoittavilla ETF:illä.

– Kreikan viikonloppuisen sekoilun saldoksi Kreikkaan saatiin pääomarajoitukset ja kansanäänestys. Röyhkeyden astetta ja sekoilun määrää lukuun ottamatta, Kreikan mahdollista lähtöä eurosta on markkinoilla osattu odottaa jo jonkin aikaa, Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi kommentoi.

– Mielipidetutkimusten mukaan kaksi kolmasosaa kreikkalaisista haluaa pysyä eurossa ja 57,5 prosenttia hyväksyisi velkojien asettamat ehdot. Kansanäänestys voi siksi vahvistaa Kreikan eurojäsenyyttä ja jopa rauhoittaa markkinat, Paasi jatkaa.

– Kevään aikana pudonneita kansanosakkeita, Outokumpua ja Nokiaa on tankattu lisää kaksin käsin. Venäjän karhun läimäisy ei pelota edellisviikkojen tapaan, kun markkinat ovat saaneet toiseen geopoliittisen murheen mieleensä. Tämä selittää osaltaan Fortumin ja Nokian Renkaiden suosion, toteaa Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju.

Maanantaina myydyimpiä osakkeita olivat Kone, Swedbank ja Sampo. Nettomyydyimpien kärki täyttyy yhtiöistä, joiden osakkeet ovat joko kaikkien aikojen tai monen vuoden huippunoteerauksissaan.

– Laatuyhtiöiden arvostuskertoimet ovat nousseet viime vuosina, kun korkomarkkinoilta on virrannut pääomaa pörssin ensiluokkaisiin bisneksiin. Näistä parhaimmin tuottaneiden osalta liipaisinsormi on ollut herkimmässä tummien pilvien ilmestyttyä taivaanrantaan, Oksaharju summaa.

TOP 5 OSTETUINTA YHTIÖTÄ 
TOP 5 MYYDYINTÄ YHTIÖTÄ
Outokumpu Kone
Nokia Swedbank
Nokian Renkaat Sampo
Fortum Metsä-Board B
Citicon Elektrobit

Lähde: Nordnetin oma kaupankäyntistatistiikka. Netto-ostetuimmat ja -myydyimmät osakkeet euromääräisesti.

Lisätietoja antavat:
Martin Paasi, Nordnet Suomen talousasiantuntija
050 591 8292 / martin.paasi@nordnet.fi

Jukka Oksaharju, Nordnet Suomen osakestrategi
050 376 0589 / jukka.oksaharju@nordnet.fi

Nordnet is a Nordic online bank with about 570,800 accounts in Sweden, Norway, Denmark and Finland. We offer private individuals and companies services that make it possible to take control over their financial future. We target conscientious savers in the Nordic countries. The holding company, Nordnet AB (plc), is listed on NASDAQ OMX Stockholm. Visit us at www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk and www.nordnet.fi.